Патрик Мун: Не рушим ја власт у Српској, свега ми

Идеја да Амбасада и Влада САД подстичу рушење било које власти у БиХ је несувисла и увредљива, написао је Патрик Мун, амбасадор САД у БиХ, на свом блогу, реагујући на написе и изјаве у медијима да та амбасада на прољеће припрема смјену власти у РС. Истакао је да су изјаве да Амбасада САД и њена […]

субота, март 2, 2013 / 08:39

Идеја да Амбасада и Влада САД подстичу рушење било које власти у БиХ је несувисла и увредљива, написао је Патрик Мун, амбасадор САД у БиХ, на свом блогу, реагујући на написе и изјаве у медијима да та амбасада на прољеће припрема смјену власти у РС.

Истакао је да су изјаве да Амбасада САД и њена влада стоје иза изазивања завјера у БиХ “смијешне и да нису вриједне коментара”.

“Ми ћемо наставити састајати се и радити са политичким лидерима и представницима власти у БиХ, уз поруку да оставе по страни политичко позерство, јалову реторику и теорије завјере. Фокусирајте се на стварне проблеме са којима су суочени грађани БиХ, од реформи које су неопходне БиХ како би напредовала на путу ка потпуној интеграцији у евроатлантске институције имаће користи сви грађани”, написао је Мун.

Осим што сматра да су те оптужбе несувисле, истакао је да такве приче о завјерама само служе за одвраћање пажње од проблема у економији, правосудном систему, те од политичког заступања грађана и борбе против корупције.

“Срећом, слично реагују и обични грађани у цијелој БиХ, као и велика већина лидера у власти и лидера политичких странака”, истакао је он и подсјетио да су САД кроз УСАИД у прошлој години финансирале различите програме у вриједности већој од 45 милиона долара.

Додао је да помоћ САД БиХ и невладиним организацијама није тајна и да ту нема скривених намјера.

“Она је директно везана за циљ за који се, према сопственим ријечима, залажу лидери који су на власти и лидери политичких странака у БиХ, а то је пуна интеграција БиХ у евроатлантске институције”, написао је Мун и појаснио да је циљ те помоћи оснаживање демократије и владавине закона кроз подстицање грађана да буду активни судионици позитивних промјена.

Као примјер навео је да САД помажу развој дрвнопрерађивачке индустрије и фирмама да своје производе покажу свјетском тржишту, да повећају продају, извоз и број радних мјеста. Рекао је да стимулишу мале фарме и задруге у оквиру којих жене покрећу сопствене фирме те на подизању свијести о еколошким питањима.

“Помажемо организовање грађана и у борби против корупције. И толико тога бисмо још могли навести. Поносно могу рећи да смо истински пријатељи ове земље и њених грађана”, написао је Мун.

Подсјетио је да су САД дуго и напорно радиле на успостави мира у БиХ, на обнови инфраструктуре, развоју демократије, снажењу правне државе, остварењу правде за жртве рата и помоћи у отварању нових радних мјеста.0 КОМЕНТАРА

  1. Мој утисак је да је пола дневника синоћ (једне телевизије у Српској) посвећено блогу дотичног господина. Нигдје на свијету није забиљежено, па ни у колонијама, да се у централној информативној емисији пола времена посвети амбасадору и његовом блогу.

    Молим уреднике да то више не практикују јер је понижавајуће.

  2. „Осим што сматра да су те оптужбе несувисле, истакао је да такве приче о завјерама само служе за одвраћање пажње од проблема у економији, правосудном систему, те од политичког заступања грађана и борбе против корупције.“

    A pored priče o zavjerama i turcima federalcima late se često i referenduma kao veoma efikasnog anelgetika i anestetika koji neutrališe stomačne bolove i krčanje crijeva izazvane neredovnom i siromašnom ishranom.

    A stoka pase li pase 🙂

  3. Ови су рушили легалну власт, прије једно 15-ак година, кад су нам из тенковских ауспуха доносили „дашак свјежег вјетра“, или како већ, инсталирајући једног трактористу и једну ратну злочинку на власт.

Оставите одговор