Папа за палестинску државу

ВИТЛЕЈЕМ – Папа Бенедикт Шеснаести допутовао је данас на Западну обалу, понудио подршку Ватикана оснивању палестинске државе поред Израела и хришћанску утјеху палестинским избјеглицама у Витлејему, граду Исусовог рођења. Након проласка кроз израелске безбједносне баријере, које одвајају Витлејем од Јерусалима, папу је током трећег дана посјете Светој земљи дочекао палестински предсједник Махмуд Абас, који је […]

среда, 13 маја, 2009 / 09:19

ВИТЛЕЈЕМ – Папа Бенедикт Шеснаести допутовао је данас на Западну обалу, понудио подршку Ватикана оснивању палестинске државе поред Израела и хришћанску утјеху палестинским избјеглицама у Витлејему, граду Исусовог рођења.

Након проласка кроз израелске безбједносне баријере, које одвајају Витлејем од Јерусалима, папу је током трећег дана посјете Светој земљи дочекао палестински предсједник Махмуд Абас, који је оптужио Израел за покушај потискивања муслимана и хришћана увођењем оштрих сигурносних мјера.

Бенедикт је у свом обраћању поновио да Ватикан подржава рјешење са двије државе за блискоисточни конфликт. Ова идеја има подршку великих западних сила, али нови израелски премијер Бењамин Нетањаху није је у потпуности прихватио.

"Знам колико сте пропатили и колико и даље патите као резултат потреса који трају у овој земљи деценијама. У срцу сам уз све оне породице које су изгубиле толико тога", рекао је папа.

Он је додао да ће посјетити избјеглички логор за породице које су 1948. године напустиле територију која данас чини државу Израел.

Бенедикт је у директном обраћању Абасу рекао да Ватикан подржава право Палестинаца на "суверену палестинску државу на земљи својих предака, на безбједност и мир са својим сусједима, унутар међународно признатих граница".

Абас је говорио о тешкоћама у којима живи његов народ, укључујући десетине хиљада хришћана.

Хиљаде хришћана отишло је из Витлејема у иностранство од почетка палестинског устанка 2000. године, након чега је Израел појачао безбједносну контролу ове области и подигао ограду на Западној обали, ограничавајући кретање људи.Оставите одговор