Ухапшен Главаш

САРАЈЕВО – У БиХ је јутрос, на основу међународне потјернице, ухапшен Бранимир Главаш, који је пребјегао из Хрватске након што је у тој земљи осуђен на 10 година затвора за злочине над Србима у Осијеку 1991. године, потврдио је за ХТВ Главашев сарајевски адвокат Никица Гржић. Око 11.00 часова у Сарајеву се очекује његово привођење, […]

среда, мај 13, 2009 / 13:22

САРАЈЕВО – У БиХ је јутрос, на основу међународне потјернице, ухапшен Бранимир Главаш, који је пребјегао из Хрватске након што је у тој земљи осуђен на 10 година затвора за злочине над Србима у Осијеку 1991. године, потврдио је за ХТВ Главашев сарајевски адвокат Никица Гржић.

Око 11.00 часова у Сарајеву се очекује његово привођење, навео је Гржић.

Према процедури, полиција ће с Главашем обавити информативни разговор и утврдити да ли је легално стекао држављанство БиХ.

Држављанство БиХ законска је препрека за изручење Хрватској.

Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Загребу одредило је Главашу притвор након што је Мандатно-имунитетна комисија донијела одлуку о укидању посланичког имунитета.

Главаш је осуђен 8. маја пред Жупанијским судом у Загребу на 10 година затвора због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, док је петоро његових суоптуженика осуђено на казне од пет до осам година затвора.

Судско вијеће загребачког Жупанијског суда, Главаша је прогласило кривим по командној одговорности и у случају "гаража" и "селотејп", за шта је добио пет, односно осам година, па му је изречена јединствена казна од 10 година затвора.

 



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *