Памјатник Чуркину у Сарајеву Источном

Меморијална плоча бившем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, који је преминуо у фебруару ове године, отворена је данас у Источном Сарајеву.

понедељак, новембар 6, 2017 / 12:10

На меморијалној плочи израђеној од црног камена уз име, године живота и смрти и портрет Виталија Чуркина стоји и натпис на руском: „Хвала за руско ’не‘“.

Споменик је постављен уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ и Општине Источно Ново Сарајево, а на иницијативу удружења грађана „Источна алтернатива“ Републике Српске.

Као знак признања за допринос који је руски дипломата дао одбрани интереса српског народа. То се очигледно односи на гласање против британске резолуције о „геноциду у Сребреници“ у Савјету безбједности УН, која је поништена руским гласом против. Међутим, у Чуркиновом гласању нема личног чина, он је само спроводио званичну руску политику. Као што је спроводио руску политику за вријеме Јељцина, када он и министар спољних послова Козирјев за вријеме 90-их нису осталу у лијепом сјећању Србима.

Али шта очекивати од иницијативе иза које стоји Источна алтернатива, „владине неорганизације“ која служи тек да би у одређеним тренуцима са више адреса стигла подршка СНСД (случај дизања тензија пред контра/митинг). За шта истакнути чланови „алтернативе“ добију посао у јавним предузећима, без обавезе да на њега долазе.

Тужно је да се таква удружења намећу као партнери страним амбасадама, а да се сарадња са њима обавља на овако простом нивоу, чисто да би „владина неорганизација“ поправила свој „портфолио“.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *