Паљани против измјештања факултета у Власеницу

Политичка партија "Покрет за наш град – Пале" позвала је ректора Универзитета у Источном Сарајеву Митра Новаковића и чланове комисије да пониште предложену измјену Статута Универзитета којом је дефинисано да сједиште Природно-математичког факултета буде у Власеници. "Након свега позитивног што је до сада урађено на поправљању услова рада факултета на Палама, као и смјештаја студената, […]

петак, 15 јула, 2011 / 16:31

Политичка партија "Покрет за наш град – Пале" позвала је ректора Универзитета у Источном Сарајеву Митра Новаковића и чланове комисије да пониште предложену измјену Статута Универзитета којом је дефинисано да сједиште Природно-математичког факултета буде у Власеници.

"Након свега позитивног што је до сада урађено на поправљању услова рада факултета на Палама, као и смјештаја студената, за овакву измјену не видимо никакав логичан разлог. У потпуности подржавамо потребу равномјерног развоја Републике Српске, али смо сигурни да овакав потез Универзитета неће донијети никакав бољитак за Природно- математички факултет", саопштено је из ове странке.

"Покрет за наш град – Пале" апелује да грађани Пала не дозволе измјештање било којег од факултета који су од непроцјењивог значаја за Српско Сарајево.

Након јучерашњег састанка надлежних поводом измјене Статута Универзитета у Источном Сарајеву, чијим нацртом је дефинисано да сједиште Природно-математичког факултета буде у Власеници, градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић рекао је да овај град и свих шест градских општина, подржава идеју да Природно-математички факултет буде издвојен из Филозофског факултета, али да његово сједиште мора остати на Палама.

Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миленко Пикула рекао је да ће се са новом зградом Економског факултета добити потребан простор за Природно-математички факултет, додајући да постоје кадрови, као и лабораторијска опрема за физику у Лукавици.

Сенат Универзитета у Источном Сарајеву на данашњој сједници прихватио је Нацрт статута у којем је дефинисано да сједиште Природно-математичког факултета буде у Власеници. "Сенат је усвојио изглед статута који ће бити упућен Министарству просвјете и културе Републике Српске и надам се да ће до краја августа бити дефинитивно усвојен", рекао је новинарима ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић.

Он је подсјетио да Универзитет већ неколико година покушава да успостави Природно-математички факултет, јер посједује пет студијских програма из те области које су лиценциране.

"Од тих пет, три су у функцији, што није довољно да се материјално исплати и покрене и тај факултет. Имамо још проблема са адекватним простором за функционисањем наших садржаја и најлогичније је да сједиште факултета буде тамо гдје се реализује највише студијских програма", рекао је Новаковић.

Он је напоменуо да, без обзира на одлуку да сједиште Природно-математичког факултета буде у Власеници, неће бити сељења постојећих студијских програма.

Новаковић је одбацио тврдњу да је смијењен декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миленко Пикула, јер заговара став да ће у новој згради Економског факултета бити довољно простора да Природно-математички факултет буде на Палама, којег подржава и руководство града Српско Сарајево.

"Пикула никада није именован за декана Филозофског факултета, али се понашао као да јесте. Ректор није на то реаговао, али сада када је `Дара превршила мјеру`, тражим од Вијећа Филозофског факултета да предложе декана кога ће именовати ректор", рекао је Новаковић.