Откривен велики број планета потенцијално насељеивих!

Европски астрономи открили су 50 нових планета изван нашег Сунчевог система, укључујући 16 који су сличне величине као и Земља, пише "Дејли мејл". Највећа планета од свих је ХД 85512 б, а од Земље је већа 3,6 пута и удаљена је 36 свјетлосних година од сазвјежђа Вела. Научници су открили да би таква планета могла […]

среда, 14 септембра, 2011 / 08:18

Европски астрономи открили су 50 нових планета изван нашег Сунчевог система, укључујући 16 који су сличне величине као и Земља, пише "Дејли мејл".

Највећа планета од свих је ХД 85512 б, а од Земље је већа 3,6 пута и удаљена је 36 свјетлосних година од сазвјежђа Вела. Научници су открили да би таква планета могла имати воду у текућем стању, што је чини потенцијално насељивом.

"Откриће планете ХД 85512 б указује на могућност откривања других насељивих планета око звијезда сличних Сунцу. Ради се о Супер-Земљама", рекао је астроном Мичел Мајор са Универзитета у Женеви.

Супер-Земље могу бити веће од наше планете до десет пута. Оне су интересантне истраживачима, јер се вјерује да су погодније за развој живота чак и од Земље.

Ово је највећи број икада пронађених планета у једном дану, а нова открића су представљена на конференцији у Вајомингу у САД, на којој је учествовало 350 експерата.

Потрага за планетама изван Сунчевог система почела је прије више од 15 година. Телескопи су тада могли открити само велике планете као што је Јупитер, а од тада је технологија знатно узнапредовала.

Планете су откривене телескопом ХАРПС, који је постављен у опсерваторији Ла Сила у Чилеу.

Телескоп ХАРПС може открити планете величине Земље. Овим телескопом посматрано је 376 звијезда сличних Сунцу. Откривено је да је више од половине њих окружено планетама, али и да 40 одсто њих имају бар једну планету већу од Сатурна.