Освјеживачи ваздуха изазивају рак дојке

Како би намамили жене да што дуже бораве у тржним центрима, трговци у САД убацивали су кортикостероиде који су код жена изазвали рак дојке. БЕОГРАД – Како би намамили жене да што дуже бораве у тржним центрима, трговци у САД убацивали су кортикостероиде који су код жена изазвали рак дојке. Како би се жене што […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 17:10

Како би намамили жене да што дуже бораве у тржним центрима, трговци у САД убацивали су кортикостероиде који су код жена изазвали рак дојке.

БЕОГРАД – Како би намамили жене да што дуже бораве у тржним центрима, трговци у САД убацивали су кортикостероиде који су код жена изазвали рак дојке.

Како би се жене што дуже задржавале у продавницама и трошиле гомиле новца, амерички трговци су прије неколико година у освјеживаче ваздуха убацили мушки вјештачки хормон кортикостероид, који је код жена изазвао малигне туморе. То је открила професорка др Ивана Ђујић са Института за хемију, која је у сарадњи са колегама из Америке дошла до овог шокантног сазнања. Она истиче да је могуће да се слично ради и у Србији, али да то нико не може са сигурношћу да тврди јер ниједна здравствена установа не ради контролу освјеживача ваздуха на овај хормон.

– Проблем је што се код нас раде контроле само декларисаних састојака. Како ником не би пало на памет да ће се у освеживачу ваздуха наћи мушки хормони, тестирања на њих се не обављају, иако би требало. Опште је познато да се све већи број жена жали на јаке мирисе из шопинг молова, због којих добијају мучнину и вртоглавице, што је довољно упозорење да би контрола требало да буде ригорознија – објашњава др Ђујић.

Иначе, кортикостероиди у освјеживачима у Америци откривени су послије неколико година примјене сасвим случајно, тек кад је код већег броја жена које су радиле у тржним центрима откривено да болују од тумора дојке.

– Како је било симптоматично да је за кратко време неколико њих оболело, урађена су детаљна испитивања радне средине и у једном од њих утврђено је чиме су се трговци служили зарад богаћења. Доказано је да су хемикалије из освеживача у комбинацији с вештачким хормоном допринеле развоју тумора – објашњава др Ђујић.

Др Зоран Николић, начелник Санитарне инспекције за погранична подручја, потврдио је за Курир да се не ради контрола освјеживача ваздуха на кортикостероиде.

– То не значи да неће ако буде постојала и најмања сумња да их они садрже. Иначе, у Србију досад нису ушли освеживачи ваздуха и производи за личну хигијену који нису исправни.

Наша контрола је изузетно строга – каже др Николић и наглашава да је Републичка санитарна инспекција одговара само за легално увезена средства за хигијену и освеживаче ваздуха.

Извор: КурирОставите одговор