19 година од смрти 12 звјездица

Служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа на споменику "12 беба" на бањолучком Новом гробљу и на спомен обиљежју у центру града данас је обиљежено 19 година од смрти 12 беба у Клиничком центру Бање Луке усљед недостатка кисеоника. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Петар Ђокић, који је данас присуствовао обиљежавању овог догађаја, […]

понедељак, мај 23, 2011 / 17:07

Служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа на споменику "12 беба" на бањолучком Новом гробљу и на спомен обиљежју у центру града данас је обиљежено 19 година од смрти 12 беба у Клиничком центру Бање Луке усљед недостатка кисеоника.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Петар Ђокић, који је данас присуствовао обиљежавању овог догађаја, поручио је да Српска има обавезу и да не смије заборавити овај тежак злочин и сурову неправду која се тада догодила према овој тек рођеној дјеци.

"Не смијемо заборавити шта се догодило и у свијести људи морамо чувати истину о том страшном догађају, односно о томе како људи и неко ко са даљине управља овим и многим другим просторима може бити зао и бездушан", истакао је Ђокић.

Он је навео да су то они који су 1992. године спријечили да се операција спасавања 12 беба обави у Бањој Луци било њиховом евакуацијом или достављањем кисеоника да би се бебе одржале у животу.

"Зато је послије овог страшног злочина услиједила одлучна реакција РС да успостави `Коридор живота` како би се спријечило да се послије тог тешког и трагичног догађаја нешто слично понови", подсјетио је Ђокић.

Градоначелник Бање Луке, Драгољуб Давидовић, који је положио цвијеће на спомен обиљежје "12 беба" у центру Бање Луке, рекао је да увијек треба упутити питање онима који су тада одлучивали и били господари живота и смрти зашто се догодио овај велики злочин који треба да буде мрља на савијести оних који су то урадили.

Давидовић је апеловао на све грађане Бање Луке да своје пријатеље и познанике који им дођу у госте из иностранства доведу на ово мјесто, како би се истина о овом страшном злочину ширила свијетом.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да осим обиљежавања смрти 12 беба у наредном периоду треба радити на утврђивању одговорности за овај страшан злочин и да овај догађај добије одговарајућу димензију у УН, резолуцијом или декларацијом.

Жељка Тубић из Приједора, једна од мајки 12 беба, рекла је новинарима да је њен син жив сада би имао пуних 19 година.

"Осјећај је напуштености и изневјерености од свих, жалосно је да се само на овај дан ова дјеца помену. Цијелу годину се забораве и вјерујем да ће се о том питању нешто битније промијенити", закључила је Тубићева.

Вијенце и цвијеће на споменик "12 беба" на Новом гробљу у Бањој Луци положили су мајке умрлих беба, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, представници Републичке организације породица зарпбљених, погинулих бораца и несталих цивила, директор Клиничког центра Бања Лука Мирко Станетић.

На спомен обиљежје у центру Бање Луке по једну ружу положили су градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић, министар Ђокић, министар породице, омладине и спорта РС Нада Тешановић, посланик у Народној скупштини Дијана Чекић, омбудсман за дјецу РС Нада Граховац, чланови породица погинулих из РС.

За вријеме протеклог рата, у мају 1992. године, на Одјељењу за интензивну његу у бањолучком породилишту умрло је 12 новорођенчади усљед недостатка кисеоника потребног за адекватан третман.

Несташица је била посљедица блокаде српске територије од хрватских и муслиманских војних снага.

У то вријеме су хрватске и муслиманске снаге под блокадом држале "посавски коридор", који је повезивао Босанску Крајину и Србију. Овим је било онемогућено да се потребан кисеоник до Бање Луке достави копном.

Једини пут којим је кисеоник било могуће доставити је ваздушни, али због забране лета над територијом БиХ од Савјета безбједности, авиону који је требао да из Београда достави кисеоник Бањој Луци није био дозвољен лет.Оставите одговор