Лавров: Укључити све политичке снаге у преговоре о окончању сукоба

Све политичке снаге Либије треба да учествују у разговорима за окончање сукоба у тој земљи, изјавио је данас руски шеф дипломатије Сергеј Лавров. "Сада је важно да се усагласи листа учесника будућих разговора за рјешење сукоба у Либији, који ће заступати све политичке снаге и племена у тој земљи", рекао је Лавров уочи састанка са […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 16:28

Све политичке снаге Либије треба да учествују у разговорима за окончање сукоба у тој земљи, изјавио је данас руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

"Сада је важно да се усагласи листа учесника будућих разговора за рјешење сукоба у Либији, који ће заступати све политичке снаге и племена у тој земљи", рекао је Лавров уочи састанка са представницима либијске опозиције у Москви, преноси РИА Новости.

Русија је одбила да призна побуњенички Привремени национални савјет као легитимну власт Либије и још увијек има формалне везе са Гадафијем.

Састанак у Москви услиједио је након што су борбени авиони НАТО снага гађали владине зграде у Триполију у склопу мандата УН заштите цивила од снага лојалних либијском вођи Моамеру Гадафију.

Лавров је након састанка са изаслаником Гадафија у Москви прошле седмице нагласио да се Либија мора у потпуности повиновати резолуцијама Савјета безбједности УН и повући трупе из градова.

Побуњеници контролишу Бенгази и друге градове на истоку, док Гадафи контролише Триполи и запад земље.

Устанак против Гадафија избио је у фебруару, подстакнут сличним побунама у сусједном Тунису и Египту.

Шеф ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон отворила је јуче канцеларију ЕУ у Бенгазију, чиме је Брисел успоставио формалне дипломатске односе са либијским побуњеницима.Оставите одговор