Oрбан помео опозицију, лидери поднијели оставке

Мађарски премијер Виктор Орбан прогласио је победу пошто прелиминарни резултати парламентарних избора показују да су му бирачи дали поверење за трећи узастопни мандат, а четврти од 1998. године. Лидери мађарских опозиционих странака, које су прешле цензус и ушле у парламент, поднели оставке. 

понедељак, април 9, 2018 / 11:42

Коалиција Орбанове странке Фидес и мањег партнера хришћанских демократа, убедљиво је славила на изборима и по свему судећи освојила двотрећинску већину, односно 133 од укупно 199 места у парламенту, преносе агенције.

„Победили смо“, рекао је Орбан окупљеним присталицама, истичући да је велики одзив бирача распршио све сумње у ту победу, преноси Ројтерс.

„Осигурали смо историјску победу и створили могућност да заштитимо Мађарску“, рекао је Орбан.

Према његовим речима, Мађарска још није тамо где жели да буде, али иде својим изабраним путем.

„Ићи ћемо тим путем заједно“, навео је Орбан. Захвалио је бирачима и посебно Мађарима који живе изван Мађарске и учествовали су на изборима, што су, како је рекао, помогли да се „заштити матица“.

На основу пребројаних 88,57 одсто гласова, коалиција на челу са Фидесом освојила је 48,76 одсто гласова, преноси МТИ.

На другом месту је националистичка странка Јобик са 19,74 одсто гласова и 26 мандата. Следи коалиција предвођена социјалистима са 12,19 одсто гласова и 20 мандата, ЛМП са 6,77 и ДК са 5,49 одсто гласова.

Одзив бирача је већ до 18.30, пола сата пре затварања биралишта, био високих 68,13 одсто.

Лидери опозиционих странака поднели оставке

Лидери мађарских опозиционих странака, које су прешле цензус и ушле у парламент, поднели су синоћ оставке након објављивања првих резултата парламентарних избора.

Како је пренела агенција МТИ, први је оставку поднео председник странке Јобик Габор Вона, а потом су то учинили и колидер странке ЛМП Акос Хадази и председништво Социјалистичке партије.

Вона је оставку поднео након објављивања прелиминарних резултата парламентарних избора, по којима је та странка освојила око 20 одсто гласова и 27 места у парламенту.

„Циљ Јобика – победа на изборима и да се присили промена у Влади – није постигнут. Фидес је победио. Победио је поново. Желели смо да овако високи излазак донесе другачији резултат, али су људи одлучили овако“, рекао је Вона.

Након објаве првих резултата, оставку је поднео и Акос Хадази, колидер ЛМП, странке која је заузела четврто место и освојила 6,82 одсто гласова, односно седам мандата у парламенту.

Он је, међутим, агенцији МТИ рекао да неће вратити посланички мандат.

Оставку је понудило и председништво Социјалистичке партије, која је на изборима наступила у коалицији са странком „Дијалог за Мађарску“, која је освојила треће место са 12,19 одсто гласова и 20 мандата.

Лидер социјалиста Ђула Молнар изјавио је да је странка спознала вољу бирача и да се сматра одговорним за исход избора.

(РТС)6 КОМЕНТАРА

 1. Prava bolest, gledam prije dva dana na TV Ciganka u Mađarskoj govori kako će glasati za Orbana jer su im tako rekli.
  I onda najjači dio, kako Cigani ne otimaju poslove Mađarima kao migranti.
  Hrvatska je malo gora u bolesti od mađarske i krunu ludila regiona nosi Srbija.
  Samo da turska otvori vrata region će se zapaliti za dvije sedmice zbog velike količine totalitarni režima.
  Vrijeme je za bijeg.

  1. „Vrijeme je za bijeg“. Odavno. Fasisti vracaju vreme unazad, dok ova bezumna rulja od naroda grebe noktima po klizavim zidovima rupe koju su sami iskopali po savetima svojih poglavica. Urlaju u beznadju.

   1. Lijepo si ovo napisao.
    Slikovitije je samo prikazano u filmu der untergang i prilično sam siguran da bezumna rulja i ne pokušava da se izvadi.
    Pozdrav

 2. Зелени трећа партија по снази после избора у Мађарској, одмах иза Фидеса и Јобика, прошле изборе их Орбан помогао јер није добијао фондове док нису ушли у парламент.
  Људи урадили посао, донијели за четири године милијарде евра из фондова Мађарској, народ је то препознао, тако да сад више није питање хоће ли зелени бити у парламенту, него да ли ће већ после идућих избора бити друга снага у Мађарској, пошто се Јобик распада.

  Да ли смо ми нормални у Републици Српској, па и Федерацији, зелени у парламенту значе стандарде, здраву животну средину, заштиту природних ресурса, одгој здраве нације и велика средства помоћи из фондова ЕУ и великих свјетских фондација, па ко то не би јебо себе?

  Ево Србија гази, прошле године због зелених у скупштини Србије 400 милиона евра помоћи, ове године ће бити скоро милијарда, Мађарска због зелених за четири прошле године добила преко три милијарде помоћи и три милијарде дугорочних и супер повољних кредита ( шест година грејс периодом и 1% камата непромјењива), па такав кредит ти даје брат.

  Ево заборавимо бесповратна средства, мада би она за БиХ на годишњем нивоу била бар пола милијарде евра за разне пројекте по општинама, али ево рецимо да ЗЕЛЊЕНИ догодине обезбједе кредит за развој пољопривреде-производња искључиво органске хране, кредит од милијарду евра(улагање у производњу, прераду, образовање и инфраструктуру за потребе те стратешке гране привреде…………………………)

  Комплетан систем, од образовања,до производње и прераде се може завршити 3-4 године, мада и тих година имамо рапидно повећање производње сваке године, значи да би се са овим системским улагањем за четири године увећала производња за најмање десет пута од данашњег нивоа.

  ПОСЉЕДИЦЕ

  -домаће тржиште би било 100% попуњено домаћом здравом храном
  -извоз хране би се вишеструко повећао
  -био би заустављен због повољних цијена домаћих производа увоз претежно нездраве хране коју сада битанге увозе

  Што је најважније, запослиле би се десетине хиљада пољопривредних домаћинстава,(најмање око 150-200.000 људи би било директно ангажовано у тим домаћинствима) увелико би живнуле комплеметарне привреде, то је најмање још 5-10.000 производних радних мјеста, током изградње и обново инфраструктуре обрнуло би се најмање пола милијарде евра, што би невиђено покренуло грађевинску оперативу, дрвну и металну индустрију……………………

  Сад шлаг на торту, после три године би се заокружио неуништив систем пољопривредне производње, ево нека то буде за четири године.

  Онда нам остаје још двије године да почнемо прву рату кредита враћати, рату коју не би осјетили због великог обрта новца и чисте зараде, рате која би толико оптеретила државу, пољопривредне произвођаче и прерађиваче, да би то била рата кредита као кад би ти данас била мјесечна плата 2.000 км, а рата кредита 100 км.

  Е то ћете поштовани пољопривредници добити са ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ и са привредником и екологом Лазаревићем, зато ћемо јесенас тражити од вас глас јер можемо животом гарантовати обећано.

  То не могу сами гарантовати ни СНСД,ДНС, СДС, ПДП,могу лагати, услов јесте да зелени буду дио скупштине и владе, као што то јесте у свим нормалним земљама, па ево видите данас и у Мађарској и Србији.

  П.С.Зелени у Мађарској су тек четири године у парламенту, донијели су милијарде, замислите за десет година?

  1. Zamišljam i razmišljam pa mi nije jasno jel i hrvatska dobija silne pare od strane EU za poljoprivredu zbog ZELENOG filofašiste Hasanbegovića ili nečeg drugog o čemu šutite dok pišete svoje bajke.
   Jel i Srbija dobija novac zbog stoke i smrada sa TV farme Rističevića ili su u pitanju predpristupni fondovi od kojih je BiH nažalost veoma daleko?
   Dodik vas je na prošlim izborima pustio na daske koje život znače i to je bio jasan signal da Srpska propada isto kao što je jasno bilo da je Brčko mrtvo onoga trenutka kada je Mirko Blagojević počeo vitlati četničkim zastavama i zamalo ušao u parlament.
   Jasno vam je šta slijedi prođete li kroz vrata parlamenta Srpske.

 3. Хрватска је кроз парламетарни ОРАХ-Мирелу Холи прије шест година пробила лед, данас имају у вијећу Европе свог посланика, Србија је добила паре јер имају двије партије у парламенту,имају ЗЕЛЕНЕ СРБИЈЕ И ЗЕЛЕНУ СТРАНКУ.

  Понављам, нема пара без зелених у скупштини, провјерите колико је добијала Мађарска као чланица уније прије десет година, а колико је добила задње четири године како су зелени ушли у парламент?

  Србија није добијала ништа, иако је ССП потписала прије 15 година, сад имају зелене у парламенту и прошле године 400 милиона евра добише због тога.

  Провјерите задње четири године колико је рецимо Бугарска као чланица ЕУ добиле тих средстава, јер нема зелене у парламенту, па упоредите то са Мађарском која је исто чланица ЕУ, али они имаше ове четири године зелене у парламенту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *