Она схватила озбиљно: Захарова каже да, ако стигне захтјев из БиХ према БРИКС – размотриће

"Ако такви захтеви буду примљени, они ће обавезно бити узети у обзир", рекла је Захарова поводом најаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће представници институција из Српске упутити органима БиХ приједлог да се размотри иницијатива о приступању БиХ БРИКС-у.

петак, 1 септембра, 2023 / 23:57

Захтјеви из БиХ о успостављању сарадњи са БРИКС-ом, уколико их буде било, обавезно ће бити узети у обзир, рекла је портпарол Министарстава спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова је додала да до сада није било таквих захтјева, те да сходно томе нема никаквих званичних контаката и преговора о томе.

Она је истакла да активни и конструктивни допринос Републике Српске формирању вишевекторске и уравнотежене спољне политике БиХ, која одговара интересима свих државотворних народа те земље и која је у складу са уставним принципима, Русија сматра као природни и неотуђиви елемент дејтонске архитектуре БиХ, пренио је "Спутњик".

"Посебно је ово важно у условима када су у Сарајеву, под притиском западних сила, све чешћи случајеви кршења темељног постулата да међуетнички консензус око спољнополитичких питања нема алтернативу", рекла је Захарова.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је раније да БиХ треба да поднесе захтјев за чланство у БРИКС и најавио да ће представници институција из Српске наредних дана послати приједлог да се размотри таква иницијатива.

Додик је навео да ЕУ има алтернативу, те да сматра да БиХ, с обзиром на то да се из Брисела испостављају увијек нови и нејасни услови за пријем у ЕУ, треба да поднесе захтјев за чланство у БРИКС.

"Вјерујем да би била примљена прије него у ЕУ", написао је Додик раније на друштвеној мрежи "Икс".Оставите одговор