Одгођена сједница Представничког дома ПС БиХ заказана за 5. октобар

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, која је била заказана за петак, 5. октобра, одгођена је након данашњих консултација чланова Колегијума Дома, саопштено је из парламента БиХ. У појашњењу ове одлуке предсједавајући Представничког дома Божо Љубић навео је да су га посланици клубова СНСД-а и СДС-а данас извијестили да нису у могућности да присуствују сједници […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 07:03

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, која је била заказана за петак, 5. октобра, одгођена је након данашњих консултација чланова Колегијума Дома, саопштено је из парламента БиХ.

У појашњењу ове одлуке предсједавајући Представничког дома Божо Љубић навео је да су га посланици клубова СНСД-а и СДС-а данас извијестили да нису у могућности да присуствују сједници 5. октобра.

"Иако постоји могућност да се, у складу с Пословником Представничког дома, обезбиједи кворум, очигледно је да због изостанка ентитетске већине не би било могуће усвојити дневни ред нити било коју другу одлуку, те би одржавање сједнице у таквим условима било несврсисходно", наводи се у саопштењу и додаје да ће о датуму одржавања сједнице јавност бити накнадно обавијештена.

Предсједници клубова посланика СНСД-а и СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Драго Калабић и Младен Босић обавијестили су данас предсједавајућег овог дома Божу Љубића да посланици ова два клуба нису у могућности да присуствују сједници заказаној за петак, 5. октобра.

У писму упућеном Љубићу, Калабић и Босић истичу да су изненађени заказивањем 35. сједнице Дома и то без дневног реда и у предвечерје одржавања локалних избора у БиХ.

Калабић и Босић наводе да су очекивали најмање да сједница Представничког дома буде заказана у уторак, 2. октобра, како је то од Љубића 26. септембра затражило 14 посланика из Републике Српске.

Калабић и Босић сматрају да је на овај начин злоупотријебљена добра воља посланика из Српске да се у пословничким роковима расправља о Иницијативи за реконструкцију Савјета министара БиХ разрјешењем министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије, на сједници која је била заказана за 27. септембар, па одгођена због Лагумџијиног службеног путовања у Њујорк, сазнаје Срна.

Према њиховој оцјени, и на тај начин био је прекршен Пословник Представничког дома, а све у функцији интереса функционера СДП БиХ чија се одговорност тражи.

Калабић и Босић поручују да ће одговорност за новонасталу ситуацију и кршење Пословника тражити на првој наредној сједници Дома, јер сматрају да је ријеч о увођењу преседана који значе самовољу у руковођењу радом парламента.

Из кабинета предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Боже Љубића раније је потврђено Срни да је сједница Дома, на основу захтјева 14 посланика из Републике Српске на којој би требало да се нађе иницијатива о Лагумџијиној смјени, заказана за петак, 5. октобар, у 11.00 часова.

Тада је саопштено да ће дневни ред сједнице бити утврђен на сједницама Колегијума и Проширеног колегијума Представничког дома, које би требало да буду одржане прије почетка сједнице Дома.

Очекивало се да би се на њеном дневном реду могли наћи и изјашњавање о разрјешењу замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића, допуне Закона о акцизама у БиХ које се односе на тзв. "плави дизел", те остале тачке које испуњавају пословничке услове за разматрање.

Колегијум Представничког дома одлучио је у четвртак, 27. септембра, да ће сједница, на захтјев 14 посланика из клубова СНСД-а и СДС-а, којима подршку пружају и посланици ДНС-а и ПДП-а, бити сазвана, али ни тада није био одређен тачан датум њеног одржавања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *