Oд Тарабића до Андрића: Воз би коначно требао стићи до Вишеграда

"Жељезнице Србије” и Музејско-туристичка пруга уског колосијека "Шарганска осмица” заједно са "Жељезницама Републике Српске” и општином Вишеград започеће реализацију новог пројекта под називом "Од Тарабића до Андрића”. “Ријеч је о отпочињању редовног саобраћаја на обновљеној ускотрачној прузи Кремна – Мокра Гора – Вардиште – Добрун – Вишеград или поновном повратку старе локомотиве парњаче са вагонима […]

уторак, септембар 20, 2011 / 16:56

"Жељезнице Србије” и Музејско-туристичка пруга уског колосијека "Шарганска осмица” заједно са "Жељезницама Републике Српске” и општином Вишеград започеће реализацију новог пројекта под називом "Од Тарабића до Андрића”.

“Ријеч је о отпочињању редовног саобраћаја на обновљеној ускотрачној прузи Кремна – Мокра Гора – Вардиште – Добрун – Вишеград или поновном повратку старе локомотиве парњаче са вагонима старим више од стотину година на Рзавско-дринској жељезници”, рекао је портпарол “Шарганске осмице” Александра Стаменић.

Истог дана на Малу Госпојину и званично почињу радови на постављању колосијека од жељезничке станице Шарган-Витаси до Кремана у дужини од пет километара, а намјера туристичких радника и “Жељезница Србије” да пруга уског колосијека буде обновљена и до Ужица.

“Прву вожњу гаравим `ћиром` од Мокре Горе до Вишеграда одавно је закупила група љубитеља уских пруга из Швајцарске и до краја ове туристичке сезоне ће се старим возом возити инострани туристи који годину дана чекају на ред”, рекла је Стаменићева.

Она напомиње да ће сљедеће туристичке сезоне воз Рзавско-дринском жељезницом од Шарган-Витаса до Вишеграда саобраћати сваки дан по утврђеном међународном реду вожње.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић потврдио је да ће Жељезнице Србије “позајмити” превозна средства – локомотиве и вагоне Жељезницама Републике Српске за превоз туриста од Мокре Горе до Вишеграда до наредне туристичке сезоне.
У композицији старог воза, који саобраћа на “Шарганској осмици”, један је и “позајмљени вагон” на коме пише “Жељезнице Републике Српске”.Оставите одговор