Радмановић: Селмо нас је преварио

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оптужио је министра одбране БиХ Селму Цикотића да је преварио Предсједништво у вези са нестанком 11 тона експлозива Оружаних снага БиХ, које је требало уништити, односно да је изнио неистине и различите информације. Радмановић је за Срну потврдио да су двије писане информације које је министар Цикотић доставио на […]

уторак, септембар 20, 2011 / 16:53

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић оптужио је министра одбране БиХ Селму Цикотића да је преварио Предсједништво у вези са нестанком 11 тона експлозива Оружаних снага БиХ, које је требало уништити, односно да је изнио неистине и различите информације.

Радмановић је за Срну потврдио да су двије писане информације које је министар Цикотић доставио на захтјев Предсједништва прилично различите, а потпуно различите у односу на оно што је он рекао на првој сједници Предсједништва БиХ, када је то питање покренуто и кад је изјавио да не зна ништа о томе.

"То је посебна ситуација за сваку земљу, па би требала бити и за БиХ. Министарство одбране није извршило одлуку Предсједништа да се уништи наоружање, а та одлука донесена је након процјене опасности у БиХ од нестабилне муниције и минско-есклозивних средстава након притисака НАТО-а и САД и свих да буде уништен вишак наоружања“, рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да су на захтјев Предсједништва БиХ Министарство одбране и Заједнички штаб ОС БиХ пописали све што треба уништити, те да је дио тога и оно што је уништавано у "Претису", гдје је и нестао екплозив.
"Сада знамо гдје је отишао екплозив, али и знамо да није извршена одлука Предсједништва да буде уништен. Све то би у свакој нормалној земљи захтијевало оставку или смјену министра одбране" – истиче Радмановић и упозорава да се не извршавају одлуке Предсједништва.

Он наглашава да министар одбране узима себи за право да даје различите информације Предсједништву од којих неке нису тачне, да један број медија у тој функцији обесмишљава борбу за уништење наоружања, те да је један број медија злоупотријебио изјаву из НАТО штаба о нестанку 11 тона експлозива као о нечему безначајном.

"Интересантно је да из НАТО штаба нису реаговали на ту злоупотребу", наводи Радмановић, те истиче да је његово реаговање упозорење свима у БиХ шта све може да се деси и како се неодговорно понаша министар одбране.

Радмановић је критиковао Министарство одбране и због тога што поново ради са "Претисом" и након тога што је то предузеће постало предмет истрага и било у сличним ситуацијама.

"Ситуација је врло компликована и због тога се Предсједништво о овоме није у детаље сагласило, нпр. о томе да министар треба да поднесе оставку. Али је изнијело став да треба позвати Тужилаштво и све остале да истраже овај случај до краја", истиче он.
Радмановић је додао да постоји низ проблема у ОС БиХ које не функционишу, а тичу се одлука Министарства одбране, односно министра персонално.

"Посљедње иступање војног муфтије који је напао мене директно, као члана Врховног команде, остало је у сјени приче о нестанку експлозива. Добили смо информацију о томе – али њом не можемо бити задовољни јер једноставно није тачна“, навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Радмановић је оптужио Цикотића и за више ранијих пропуста у раду Министарства.
"Имали смо прије једне и по или двије године случај истицања вјерске заставе на војној вјежби што је мимо прописа и правила ОС. Тај случај је наводно испитиван али се није дошло до краја. Имамо питање жена које служе у ОС а носе мараму, што је мимо прописа и правила које је министар потписао и нико ништа не ради.

Имамо иступање војног муфтије који је директно напао члана Врховне команде ОС. Имамо, на крају, уништавање наоружања које не иде као што је предвиђено и гдје се не извршавају одлуке Предсједништва", појашњава Радмановић.

Oн упозорава да се све то толерише, па, чак, један број политичара то правда и подржава, као и један број медија који њих прати.

Радмановић пита како би изгледало када би други вјерски достојанственици нападали друга два члана Предсједништва БиХ?

"Једини излаз на крају ће бити демилитаризација БиХ", закључио је Радмановић у изјави Срни.Оставите одговор