Од интеграције постала сарадња са НАТО: Програм реформи иде у Брисел

На данашњој сједници Савјета министара донесена је одлука да се назив Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ промијени у Комисија за сарадњу БиХ са НАТО-ом. Програм реформи ће бити прослијеђен у Брисел.

среда, 24 фебруара, 2021 / 19:28

На сједници су усвојени амандмани предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије у вези назива ове комисије.

Први се односи на назив комисије, док у амандману два се наводи да ријечи "као и у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" треба да стоје ријечи "као и реализације обавеза из документа Програм реформи БиХ".

Такође, према амнадману предсједавајућег Савјета министара у члану 3 став 1, тачка Ц треба да стоји "Организује и руководи израдом годишњих докумената Програма реформи у оквиру сарадње БиХ и НАТО-а".

Члан 3, став 1, тачка Ф се брише и умјесто њега стоје ријечи сарађује са надлежиним ауторитетима из сједишта НАТО-а у Бриселу и НАТО штаба у Сарајеву у сврху адкеватне реализације обавеза.

Усвојен је Тегелтијин амандман према којем се ријечи "НАТО интеграциони процес" бришу и умјесто њих треба да стоји "сарадња БиХ и НАТО-а", као и да ће Комисија у свом раду, по правилу, настојати да све одлуке и закључке доноси консензусом.

"У случају да се консензус не постигне Комисија одлучује већином гласова пристуних чланова, уз обавезу да су у ту већину укључени гласови најмање два представника сваког конститутивног народа, од чега је један глас предсједавајућег или замјеника предсједавајућег ове комисије из реда сваког од конститутивних народа", наводи се у усвојеном амандаману три.

У случају да се одлука или закључак не донесе у року од петнаест дана ни на тај начин, у другом кругу гласања приликом рачунања већине прописане у ставу 2 овог члана, потребан је глас предсједавајућег или замјеника предсједавајуећг ове комисије из реда сваког од конститутивних народа.

Турковић: Сви министри гласали

Савјет министара БиХ усвојио је данас одлуку о промјени назива Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ у Комисију за сарадњу БиХ са НАТО-ом и Програм реформи који ће бити прослијеђен у Брисел, изјавила је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић.

Турковић је истакла да су сви министри у Савјету министара гласали за ове двије одлуке.

"Мислим да је то значајно с обзиром да је било још 50-ак других одлука које су обрађене или остављене за сљедећу сједницу Савјета министара", изјавила је Турковићева на конференцији за новинаре.

Говорећи о почетку вакцинације у БиХ, Турковићва је рекла да је БиХ испунила све обавезе, односно да земља има "хладни ланац" за складиштење вакцине "Фајзер".

"Очекујемо да ће мимо ‘Ковакс’ механизма доћи и вакцина чије ће плаћање бити преко ИПА фондова. Врло брзо, у неколико сљедећих дана имамо најаву да би та вакцина могла да стигне и да се крене са вакцинацијом грађана", нагласила је она.Оставите одговор