Каже, државнички: Палмер похвалио Додика због скидања плоче

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер похвалио је и честитао српском члану и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику на одлуци да уклони плочу са именом Радована Караџића са студентског дома на Палама.

среда, фебруар 24, 2021 / 18:43

Палмер је у интервјуу за Глас Америке рекао да је позитиван сигнал и важан корак.

– Мислим да је то позитиван сигнал, да је то важан корак. Мислим да је то био чин државништва и нешто што итекако поздрављамо – рекао је Палмер, који је и специјални представник САД за Западни Балкан.

Коментаришући повећан ангажман високог представника Валентина Инцка, који је вршио притисак на НСРС, Палмер је нагласио да ОХР има његову подршку.

– Искористио бих ову прилику да нагласим и појачам нашу подршку ОХР-у као институцији и важној улози коју Високи представник наставља имати у БиХ. Подржавамо услове 5+2, као оквир за закључивање рада ОХР-а. Још нисмо стигли до тога. Жељели бисмо да Високи представник настави са том агендом. Ко год био Високи представник, он или она, може рачунати на нашу подршку у извршавању те мисије и мандата. И надамо се и очекујемо да ће стране сарађивати у испуњавању тих услова.

Палмер сматра да је испуњавање 14 препорука Европске комисије за БиХ изводиво, иако је Додик саопштавао да их РС неће приватити, "апсолутно изводиво".

– Увијек ће бити заузимања ставова у вези са тим стварима. Али то је у основи у интересу свих људи у БиХ, било да живе у Федерацији или у Републици Српској, било да су Хрвати, Бошњаци, Срби или нешто друго, да имају јасан европски пут, стабилан политички систем и динамичну и живу економију. То су циљеви и амбиције које реформе имају намјеру подржавати и унаприједити. Ако се БиХ нада да ће кренути напријед на свом европском путу, морат ће учинити оно што је неопходно на увођењу реформи које ће јој омогућити да се квалифицира за евентуално чланство. А то започиње са 14 приоритета. Мислим да то разумију сви који су укључени.Оставите одговор