Оци са Алпа: Његова крв је најстарија

Научници који проучавају Оција, односно тијело мушкарца старо 5.300 година, које је пронађено смрзнуто на италијанским Алпима 1991. године, пронашли су црвене ћелије крви око његових повреда. Научници су изоловали, како кажу, најстарије трагове људске крви икад пронађене, јавио је Ројтерс. Њемачки и италијански научници употријебили су атомски микроскоп да истраже секције ткива из ране […]

среда, мај 2, 2012 / 19:24

Научници који проучавају Оција, односно тијело мушкарца старо 5.300 година, које је пронађено смрзнуто на италијанским Алпима 1991. године, пронашли су црвене ћелије крви око његових повреда.

Научници су изоловали, како кажу, најстарије трагове људске крви икад пронађене, јавио је Ројтерс.

Њемачки и италијански научници употријебили су атомски микроскоп да истраже секције ткива из ране задобијене стријелом која је и убила овог човјека из бронзаног доба, а који је нађен замрзнут на глечеру, као и из посјекотине на десној руци.

"Они заиста личе на данашње узорке крви", рекао је 46-годишњи професор Алберт Цинк, шеф Института за мумије и леденог човјека на Европској академији у Болзану, пријестоници италијанског реиона Алто-Адиђе у којој се говори њемачки.

Он је додао да су ово до сада најстарији узорци ћелија крви и да се ова техника може користити за истраживање египатских мумија.

Студија је проведена у сарадњи са Техничким Универзитетом у Њемачкој и Центром за нано науке у Минхену.

У протекле двије деценије научници су прикупили податке из стомака, цријева и зуба добро очуваног тијела, кога су пронашли њемачки планирани на глечеру 1991. године у Тиролским Алпима на аустријско-италијанској граници.

Оци, који је име добио по њемачкој ријечи за област у којој је пронађен, имао је смеђу косу и нулту крвну групу. Вјерује се да је у вријеме смрти имао 45 година. Он је погођен стријелом док се пењао планином прије 5.300 година.

Нанотехнолошки инструмент који су користиили Цинк и његов тим скенира површину ткива користећи фини танки скалпел, који прави тродимензионалну слику повреде.

Цинк, антрополог, рекао је да пронађене крвне ћелије имају класичан облик крофне, који се виђа данас код здравих особа.

"Занимљиво је видјети да крвна зрнца могу да трају толико дуго", рекао је он.

Он је додао да ће то отворити могућности за форензичаре, као и прецизније одређивање старости мрља од крви у кривичним истрагама.

Почетком година научници су урадили потпуни скенер генома код Оција и утврдили да је имао предиспозицију за кардиоваскуларне болести и браон очи.

Оци је био нетолерантан на лактозу која је била уобичајена у неолитским аграргним заједницама и први је познати носилац Лајмске болести, бактеријске инфекције коју шире убоди крпеља.

Анализом повреде настале од стријеле пронађен је фибрин, протеин укључен у згрушавање крви.

Са обзиром да се фибрин налази у свјежим повредама, а затим опада чини се да је ловац умро брзо, а не неколико дана након што је рањен.

Цинк је провео истраживање са Мареком Јанком и Робертом Старком, професорима материјалних наука на Центру за нано студије у Минхену и италијанским колегама у Болзану.

Да би били сигурни да је узорак који испитују заиста крв а не полен научници су прибјегли другој аналитичкој метори познатој као спетроскопска метода Раман.

У тој методи, ласерски зрак освјетљава узорак ткива и анализа спектрума свјетла омогућава идентификацију различитих молекула. Цинк је рекао да се он и његове колеге надају да проведу даље анализе на Оцијевим ензимима, протеинима и имуном систему.

"Надамо се да и у тим областима можемо остварити напредак", рекао је он. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *