Граничари у штрајку: У Брчком гужве, на Рачи не

На граничним прелазима Рача и Павловић мост нема задржавања возила, док се на граничном прелазу у Брчком чека око пола сата, у Орашју 45 минута, а у Броду око три сата. "Иако смо у штрајку ми и даље обављамо свој посао, само што се више задржавамо при провјери возила", рекао је Срни дежурни оперативни у […]

среда, мај 2, 2012 / 18:58

На граничним прелазима Рача и Павловић мост нема задржавања возила, док се на граничном прелазу у Брчком чека око пола сата, у Орашју 45 минута, а у Броду око три сата.

"Иако смо у штрајку ми и даље обављамо свој посао, само што се више задржавамо при провјери возила", рекао је Срни дежурни оперативни у Теренској канцеларији Сјевероисток Граничне полиције БиХ.

У Теренској канцеларији Сјевероисток Граничне полиције БиХ наводе да на граничним прелазима у Бијељини нема задржавања само зато што је интензитет саобраћај слабији него на другим граничним прелазима. 

Због штрајка припадника Граничне полиције БиХ, колоне возила у Брчком које излазе из БиХ досежу до центра града, а при уласку се простиру дуж цијелог савског моста према Гуњи.

На прелазак границе у Брчком данас се чека у просјеку од 30 до 40 минута.

На граничном прелазу на Дрини између Братунца у Републици Српској и Љубовије у Србији возила саобраћају нормално, а задржавање због контроле докумената путника и возила траје у просјеку од три до пет мунута, јавља дописник Срне.

Припадници Граничне полиције БиХ очекују појачан интензитет саобраћаја у послијеподневним и вечерњим часовима због првомајских празника, посебно на изласку из БиХ, али се надају да ни тада неће бити дужих задржавања од десет минута. 

Представници Граничне полиције БиХ већ трећи дан су у штрајку, јер су незадовољни најављеним смањењем плата и накнада за 4,5 одсто. Предсједништво БиХ у петак је усвојило Приједлог буџета којим је обухваћено и додатно смањење плата и накнада полицијских службеника запослених у Граничној полицији.

Теренска канцеларија Сјевероисток Граничне полиције БиХ покрива подручја Орашје, Шамац, Брчко, Брод и Бијељина. 

Потпредсједник Синдиката Граничне полиције БиХ Ахмет Турчиновић, који је данас обишао гранични прелаз Брчко – Гуња, рекао је да ће штрајк потрајати до испуњења захтјева, односно док не буде повучена најава да се плате припадницима Граничне полиције смање за 4,5 одсто.

Турчиновић је додао да за сада не зна како ће се ствари даље одвијати, јер њихов послодавац, односно Савјет министара БиХ, "упорно ћути".

Он је истакао да је Гранична полиција БиХ од оснивања до данас, заједно са ових 4,5 одсто смањења плата, укупно "закинута" за 32 одсто, а да је најдрастичније смањење плата било 2009. године – 10 одсто.

"Због тога је више од 3.000 службеника Граничне полиције БиХ надлежном суду поднијело тужбе против БиХ", рекао је Турчиновић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *