Обамина одступница: Нека Конгрес одлучи о агресији на Сирију

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да САД треба да изведе напад на Сирију због употребе хемијског оружја, али је да ће за ту операцију тражити одобрење Конгреса. У обраћању нацији, Обама је рекао да има овлашћење да изведе напад на Сирију и без Конгреса, али да ће "земља бити снажнија" ако се у одлуку […]

недеља, 1 септембра, 2013 / 18:08

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да САД треба да изведе напад на Сирију због употребе хемијског оружја, али је да ће за ту операцију тражити одобрење Конгреса.

У обраћању нацији, Обама је рекао да има овлашћење да изведе напад на Сирију и без Конгреса, али да ће "земља бити снажнија" ако се у одлуку о кажњавању Сирије због употребе хемијског оружја, укључе и чланови Конгреса.

Америчке власти јуче су објавиле обавјештајни извјештај у којем се закључује да је режим сиријског предсједника Башара ел Асада "извео напад хемијским оружјем" у предграђу Дамска у којем је убијено 1.429 људи, од чега најмање 426 деце.

"После пажљивог разматрања, одлучио сам да САД треба да предузме војну акцију против циљева у Сирији", рекао је Обама и додао да ће напад у Сирији бити ограниченог домета, као и да се не разматра слање трупа "усред туђег рата".

Обама је рекао да је употреба хемијског оружја у Сирији била "напад на људско достојанство" и поручио да се злочини почињени хемијским оружјем морају не само истражити, већ и казнити.

"Тражићу од представника америчког народа у Конгресу одобрење за употребу силе", рекао је Обама и додао да је САД спреман за напад кадгод то одлучи.

Амерички председник је рекао да је свестан да се Уједињене нације и неке друге државе не слажу с његовом одлуком, али да је спреман да изда наређење за напад и без њиховог одборења.

"Ми смо Сједињене Америчке Државе и не смемо затварати очи пред оним што се десило у Дамаску", рекао је Обама и запитао какву ће поруку послати Америка ако "диктатор може да гасом убије стотине деце на очиглед свих, и да не плати због тога".

Према његовим ријечима, јутрос је разговарао с лидерима демократа и републиканаца у Конгресу и да су се договорили да Конгрес о нападу на Сирију гласа што је прије могуће када се посланици врате с љетњег одмора.

Један од лидера републиканаца најавио је да ће Конгрес заседати 9. септембра.

Устав САД даје Конгресу овлашћење да "објави рат", али, историјски гледано, последњи пут је декларација о томе формално донијета 8. децембра 1941. године – о ступању Америке у Други свјетски рат.

Претходно је режим Башара ел Асада саопштио је да очекује нападе Запада "у сваком тренутку". "Очекујемо агресију у сваком тренутку и исто тако смо спремни да у сваком тренутку одговоримо", рекао је тај неименовани званичник у изјави за АФП. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *