Неће вам, као, требати: Позив грађанима да предају нелегално наоружање

Грађани Требиња, који нелегално посједују оружје и минско-експлозивна средства, од данас ће надлежним органима, по Закону о амнестији, моћи да их предају без кривичне и прекршајне одговорности, рекао је замјеник начелника требињског Центра јавне безбједности Миливоје Вуковић. Он је рекао новинарима у Требињу да је Закон о амнестији за недозвољено држање оружја и минско-експлозивних средстава […]

недеља, 1 септембра, 2013 / 18:42

Грађани Требиња, који нелегално посједују оружје и минско-експлозивна средства, од данас ће надлежним органима, по Закону о амнестији, моћи да их предају без кривичне и прекршајне одговорности, рекао је замјеник начелника требињског Центра јавне безбједности Миливоје Вуковић.

Он је рекао новинарима у Требињу да је Закон о амнестији за недозвољено држање оружја и минско-експлозивних средстава на снази до 31. децембра наредне године и да се заснива на принципима некажњавања и добровољности.

Вуковић је појаснио да грађани могу наоружање предати најближој полицијској станици у мјесту пребивалишта.

Према његовим ријечима, у 2012. години документовано је 37 кривичних дјела нелегалне производње и промета минско-експлозивних средстава и оружја и поднесено 26 извјештаја надлежном тужилаштву против 31 лица.

Вуковић је додао да је у периоду од 2007. године на подручју ЦЈБ
Требиње извршено 27 самоубистава, гдје је кориштено нелегално оружје или бомбе.

Кампања "Бирај живот без оружја" биће проведена у свим општинама источне Херцеговине, а за циљ има да подигне безбједност грађана на већи ниво.

Он је нагласио да су кампању подржали УНДП, британска Амбасада у БиХ, ОЕБС, Еуфор и Међународни комитет Црвеног крста.

Начелник требињске подручне јединице Републичке управе Цивилне заштите Радослав Прело упозорио је грађане да неексплодирана минско- експлозивна средства не дирају већ да о локацији обавијесте полицију која ће их уклонити безбједно.

Прело је подсјетио да деминерски тимови свакодневно раде на уклањању неексплодираних минско-експлозивних средстава, те додао да је током 2012. године на подручју Херцеговине уништено 860 таквих средтава, а да је је 133.000 метара квадратних очишћено од мина.

Он је напоменуо да током прошлогодишње деминерске акције није било жртава, нити повријеђених.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *