Oбамин план за запошљавање тежак 450 милијарди долара

Амерички предсједник Барак Обама позвао је данас Конгрес да усвоји економски пакет од скоро 450 милијарди долара, у циљу отварања нових радних мјеста у САД, где незапосленост тренутно прелази девет процената. План, који је Обама најавио у говору на заједничкој сједници оба конгресна дома, обухвата низ мера, као што су смањење пореза за запослене и […]

петак, 9 септембра, 2011 / 11:57

Амерички предсједник Барак Обама позвао је данас Конгрес да усвоји економски пакет од скоро 450 милијарди долара, у циљу отварања нових радних мјеста у САД, где незапосленост тренутно прелази девет процената.

План, који је Обама најавио у говору на заједничкој сједници оба конгресна дома, обухвата низ мера, као што су смањење пореза за запослене и фирме које ангажују нове раднике, до најаве нових трошкова америчке владе, прије свега на инфраструктуру.

Он је позвао Конгрес да у време кризе, престане са, како је рекао, „политичким циркусом” и учини нешто за економију.

Усвојите овај закон, више пута је са говорнице поновио амерички предсједник.

У њему не би требало да буде ништа контроверзно јер су његове дјелови већ раније подржали и демократе и републиканци.

Очигледно се обраћајући јавности, он је рекао да је тај закон права ствар и треба да се усвоји управо сада, и најавио да ће ту поруку пренјети до сваког ћошка у земљи.

Позивам вас да подигнете глас и да поручите онима у Вашингтону да недјеловање није решење, додао је Обама.

Кључни елементи предложеног закона су продужење важења снижења пореза за социјално осигурање, проширење бенефиција за незапослене и на оне који мјесецима не могу да нађу посао, као и пореске олакшице за фирме које отварају нова радна мјеста, посебно оне који су већ мјесецима незапослени.

Обама истовремено тражи да се обустави ослобађање од пореза на приходе за велике корпорације, као и да се повећају порези за богате Американце.

То није класни рат, већ и они треба да дају равномеран допринос земљи. Обама је најавио инфраструктурне пројекте, односно изградњу саобраћајне инфраструктуре свјетске класе, каква доликује великој сили попут САД, обнову десетина хиљада школа, запошљавање наставника и полицајаца.

Обама је додао да се САД суочавају са тешким питањем да ли ће изабрани политичари испунити своје обавезе као што то раде обични Американци.

Неки мисле да су супротности међу нама толике да се могу ријешити само на изборима. Али то је за 14 месеци, а људи који су нас изабрали немају луксуз да толико чекају, поручио је он.

У Бјелој кући кажу да ће Обама свој план, који се званично зове Закон о америчким радним мјестима, упутити Конгресу на усвајање следеће недјеље.

Обамин план представља непланирани изазов за супер-одбор Конгреса, задужен да усагласи смањење буџета од 1,5 хиљада милијарди долара у наредној деценији, да иде преко свог мандата и да нађу још уштеда које би покриле трошкове његове планове.

То је истовремено и његов покушај да ријеши проблем који може да обиљежи његов предсједнички мандат, као и да повећа шансе да задржи своје мјесто и на изборима у новембру идуће године.

Око 14 милиона Американаца је незапослено, а ниједан предсједник у новијој историји није изабран са незапосленошћу од 9,1 одсто.

Ако ништа не буде од његовог програма отварања радних мјеста, чак и ако и даље за то буде кривио Конгрес, он ће и даље бити најуочљивија мета.

Следеће недјеље биће једина могућност да две странке заједно нешто учине прије него што предсједничка кампања идуће године све гурне у страну.