Обама се одрекао пет одсто плате

Предсједник САД Барак Обама одлучио је да се одрекне пет одсто своје плате у знак солидарности са радницима администрације који су морали да иду на неплаћени годишњи одмор због великих мјера штедње, које су ступиле на снагу прошлог мјесеца. "Ова одлука предсједника, која је његова иницијатива, ступила је на снагу 1. марта, када ступају на […]

четвртак, април 4, 2013 / 10:20

Предсједник САД Барак Обама одлучио је да се одрекне пет одсто своје плате у знак солидарности са радницима администрације који су морали да иду на неплаћени годишњи одмор због великих мјера штедње, које су ступиле на снагу прошлог мјесеца.

"Ова одлука предсједника, која је његова иницијатива, ступила је на снагу 1. марта, када ступају на снагу и мјере штедње и трајаће до краја децембра", рекао је званичник администрације.

Обама годишње зарађује 400.000 долара, подсјећа званичник, додајући да се предсједник одлучио на смањење од пет одсто, што је укупно 20.000 годишње, јер је то слично нивоу смањења плата владиних радника, који нису у области одбране.

Неограничена потрошња у области одбране и администрације смањена је као резулат редукција у оквиру процеса познатог као секвестрација. Да би одржале кључне функције многе агенције су присиљене да шаљу раднике на неплаћени одмор.

Одлука предсједника услиједила је након што је високи званичник Министарства одбране одлучио да се одрекне дијела своје плате у истом износу колико су изгубили цивилни запосленици, наводи Ројтерс.

Министар одбране Чак Хејгел ће се одрећи плате у вриједности од 10.750 долара.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор