Обама: Нећемо банкротирати!

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је сигуран да ће Конгрес постићи споразум како би био спријечен банкрот који би могао да произведе економску "апокалипсу". "Никада нисмо банкротирали због нашег дуга и нећемо ни сада то учинити", рекао је синоћ Обама, образлажући неопходност за дјеловање као резултат скупих ратова у Ираку и Авганистану, стимулативних […]

субота, 23 јула, 2011 / 13:47

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је сигуран да ће Конгрес постићи споразум како би био спријечен банкрот који би могао да произведе економску "апокалипсу".

"Никада нисмо банкротирали због нашег дуга и нећемо ни сада то учинити", рекао је синоћ Обама, образлажући неопходност за дјеловање као резултат скупих ратова у Ираку и Авганистану, стимулативних издатака и других одлука које су повећале буџетски дефицит.

Он је додао да ниједна партија није без кривице за те одлуке које су изазвале овај проблем, али обје партије имају одговорност да га ријеше.

"Једноставно, постоји превише дугова на америчкој кредитној картици. Сваки Американац биће погођен ако тај проблем не ријешимо", рекао је Обама.

Амерички предсједник је рекао да није фер да се креше амерички дефицит без повећања прихода и позвао жестоко супротстављене креаторе политике да нађу компромис у вези са споразумом о буџету.

Републиканци су позвали Обамине демократе на огромна кресања буџетских трошкова како би се смањио нарастајући буџетски дефицит у замјену за повећање границе за задуживање, али су одбили било какво дизање пореза ради повећања буџетских прихода.

Обама је говорио непосредно након што демократски представници у Сенату нису одобрили приједлог републиканаца који би захтијевао оштро кресање трошкова и уравнотежен буџет, као цијену за спречавање банкрота САД почетком августа због немогућности враћања дуга.

Ако САД не подигну границу за дуг, штету би претрпио сваки Американац, рекао је Обама, додајући да банкрот није опција.

Уколико лимит за дуг, који сада износи 14,3 милијарде долара, не буде подигнут до 2. августа САД би могле доживјети технички банкрот.

Вашингтон је достигао тај лимит 16. маја и од тада је користио трошковна и књиговодствена прилагођавања, као и већи порески приход од очекиваног, ради враћања дугова, али то може да чини само до 2. aвгуста.

Званичници упозоравају да би изостанак повећања границе за амерички дуг до тог рока изазвао талас потреса широм свијета.

У међувремену, предсједавајући Представничког дома републиканац Џон Бонер напустио је разговоре о лимиту дуга у Бијелој кући са предсједником Обамом, јавља Би-Би-Си.

Обама је рекао да је Бонер одбацио "веома фер споразум" који би укључивао 650 милијарди кресања свих буџетских програма.

Бонер је на конференцији за новинаре касније рекао да је Обама "помјерио циљеве" захтјевајући повећање пореза, са чиме се републиканци неће сложити.Оставите одговор