Oбама и Саркози затражили прекид употребе силе

Предсједник САД Барак Обама и његов француски колега Николас Саркози затражили су вечерас прекид употребе силе у Либији, саопштило је француско предсједништво. "У свјетлу наставка бруталне и крваве репресије, те пријетећих изјава либијског руководства, два предсједника поновила су захтјев да се одмах прекине са употребом силе против цивилног становништва", наводи се у саопштењу. Саркози је […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 22:12

Предсједник САД Барак Обама и његов француски колега Николас Саркози затражили су вечерас прекид употребе силе у Либији, саопштило је француско предсједништво.

"У свјетлу наставка бруталне и крваве репресије, те пријетећих изјава либијског руководства, два предсједника поновила су захтјев да се одмах прекине са употребом силе против цивилног становништва", наводи се у саопштењу.

Саркози је у телефонском разговору који је иницирао Обама рекао да ће Француска "затражити нови хитан састанак Савјета бзбједности УН о ситуацији у Либији", додаје се у саопштењу канцеларије француског предсједника.

САД су раније затражиле да Либија буде избачена из Савјета УН за људска права, због, како је рекао портпарол Стејт департмента Филип Краули, репресије режима над правима сопственог народа.

Државни секретар Хилари Клинтон ће у понедјељак, 28. фебруара, одржати говор пред Савјетом УН за људска права, а у међувремену ће се консултовати са колегама о ситуаицји у Либији и трендовима на Блиском истоку, рекао је Краули.

МОГУЋА И ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ЕУ

ЕУ разматра неколико опција за извлачење својих грађана из немирима захваћене Либије – изјавио је високи службеник ЕУ, који је затражио да остане анониман.

Он је у Бриселу, гдје је у току засједање министара унутрашњих послова и правосуђа, рекао да је једна од опција која се најчешће помиње "хуманитарно – војна интервенција", јавља дописник Срне.

У Либији се, према доступним информацијама, налази још око 6 000 грађана ЕУ, већином запослених у нафтним компанијама, који до сада нису успјели да се евакуишу.

"Ми смо у сталном контакту са земљама чланицама и разматра се како искористити сва средства која нам стоје на располагању, цивилна и војна, како би извукли преостале држављане ЕУ", рекао је овај службеник.

Данас раније, ЕУ је у саопштењу које су издали амбасадори земаља чланица ЕУ, позвала на моментални прекид прекомјерне употребе силе против либијских демонстраната, али и да за сада "не намјерава увести санкције режиму пуковника Гадафија".

"Европска унија осуђује неприхватљиво кориштење силе против грађана и, укаже ли се потреба, унија је спремна да предузме даље мјере", наводи се у саопштењу.

Те мјере предвиђају забрану издавања виза либијским држављанима, успоставу ембарга на оружје и замрзавање средстава Гадафијеве породице и високих државних службеника у иностраним банкама.

ЕУ је подијељена по питању наметања санкција либијском режиму, у чему предњаче Француска, Њемачка и Финска. Међутим, остале земље не дијеле мишљење да би санкције у овој фази придонијеле сузбијању насиља над демонстрантима или извлачењу преосталих држављана ЕУ.

ВИШЕ ОД 20 МРТВИХ У ЗАВИЈАХУ

Најмање 23 особе данас су погинуле, а 44 рањене у либијском граду Завијаху, гдје су се сукобили противници власти и снаге лојалне лидеру Моамеру ел Гадафију, објавио је лист "Курина" на свом веб сајту.

Лист пише, позивајући се на медицинске изворе, да рањеници због "интензивне размјене ватре" не могу да стигну до болница.

У извјештају се наводи да су неки људи измјестили своје рањене рођаке из болница због страха да не падну у руке Гадафијевих лојалиста.

"Курина" је лист са сједиштем у источном граду Бенгазију и има углед најпоузданијег либијског медија.

Завијах је град на обали Средоземног мора, око 50 километара западно од Триполија. Борбе око главног града интензивиране су након што је већи дио земље, наводно, пао у руке побуњеника.

РАСМУСЕН: НЕМА ПЛАНОВА ЗА ИНТЕРВЕНЦИЈУ

НАТО нема намјеру да интервенише у Либији гдје је избило насиље током демонстрација против режима Моамера Гадафија, изјавио је данас генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен.

"Желио бих да напоменем да НАТО нема намјеру да интервенише у Либији", изјавио је Расмусен на конференцији за новинаре одржаној у Кијеву у присуству украјинског предсједника Виктора Јануковича.

Он је нагласио да није стигао никакав захтјев у том смислу и додао да у сваком случају свака акција мора бити заснована на јасном мандату УН.

У нередима у Либији, који су почели 15. фебруара, до сада је погинуло више од 300 људи.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *