Лајчак: Формирање власти је главни приоритет

САРАЈЕВО – Европска унија има припремљену јасну стратегију којом намјерава да ојача мандат специјалног представника ЕУ у БиХ, чиме би показала да има снагу и инструменте да постане водећи међународни фактор у БиХ и партнер институцијама власти у приближавању ка ЕУ – истакао је у Сарајеву европски функционер Мирослав Лајчак. Лајчак није желио да прецизира […]

четвртак, 24 фебруара, 2011 / 21:13

САРАЈЕВО – Европска унија има припремљену јасну стратегију којом намјерава да ојача мандат специјалног представника ЕУ у БиХ, чиме би показала да има снагу и инструменте да постане водећи међународни фактор у БиХ и партнер институцијама власти у приближавању ка ЕУ – истакао је у Сарајеву европски функционер Мирослав Лајчак.

Лајчак није желио да прецизира шта ће конкретно значити појачани мандат специјалног представника ЕУ у БиХ, наводећи да ће се вјероватно радити о питању његовог властитот буџета и персонала и да ће јавност о томе ускоро бити упозната.

Он, такође, није желио да прецизира да ли ће појачани мандат специјалног представника подразумијевати репресивне мјере.

"ЕУ перспектива остаје, али она је реална уз испуњење неколико услова у наредних неколико мјесеци", истакао је Лајчак, који је извршни директор за Европу и централну Азију при заједничкој Служби иностраних послова ЕУ.

Према његовим ријечима, први од њих је формирање власти које ће имати снагу и мандат да проведу европски програм.

"Да би могли да кренемо у закључак процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ мора уложити озбиљан напор на остваривању имплементације пресуде Суда у Стразбуру `Сејдић и Финци` и да испуни ранију обавезу на путу европских интеграција и усвоји Закон о државној помоћи БиХ", истакао је он.

Лајчак је навео да је трећи услов попис становништва и апострофирао да БиХ тек након испуњавања ових обавеза може да почне да ради на подношењу апликације за кандидатски статус у ЕУ.

"Очекујемо то у наредних неколико мјесеци. Без ових обавеза, не можемо размишљати о напретку", закључио је Лајчак на конференцији за новинаре након састанака са политичким лидерима у БиХ.

Он је додао да ЕУ очекује да БиХ добије проевропску владу са реформским програмом која ће имати мандат и снагу да га проведе кроз институције и парламент, али да "нису сви политички лидери на тој линији".

Лајчак је појаснио да се ЕУ неће директно умијешати у формирање власти.

"Пратимо ситуацију са великом пажњом и забринутошћу, јер ни пет мјесеци немамо институције власти, нема напретка и потребних реформи", рекао је он.

Лајчак је истакао да ЕУ не жели изостајање БиХ од регије, али да постоје јасне обавезе на њеном путу ка Унији.

"Не бих спекулисао о роковима када ће власт бити формирана, нити да ли сам оптимиста и песимиста", рекао је он.

Лајчак, који је допутовао у дводневну посјету БиХ, данас се састао са члановима Предсједништва БиХ, те лидерима СДА, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, СДП, а сутра ће посјетити Бању Луку гдје би требало да се састане са лидерима СНСД-а и СДС-а.



Оставите одговор