Обама: Бин Ладен вјероватно имао подршку у Пакистану

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је вођа Ал Каиде Осама бин Ладен вјероватно имао подршку у Пакистану, али да природа те подршке још није позната. „Сматрамо да је морала да постоји нека врста мреже подршке Бин Ладену унутар Пакистана. Међутим, не знамо ко или шта је представљало ту мрежу подршке”, рекао је Обама […]

понедељак, мај 9, 2011 / 08:27

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да је вођа Ал Каиде Осама бин Ладен вјероватно имао подршку у Пакистану, али да природа те подршке још није позната.

„Сматрамо да је морала да постоји нека врста мреже подршке Бин Ладену унутар Пакистана. Међутим, не знамо ко или шта је представљало ту мрежу подршке”, рекао је Обама у интервјуу за телевизијску мрежу Си-Би-Ес (ЦБС).

Обама је казао да је пакистанска влада указала да има „снажан интерес да се открије какве је врсте мрежа подршке Бин Ладен могао да има”, пренио је Ројтерс.

Бин Ладен је убијен у ноћи између недеље и понедељка у акцији припадника америчке специјалне јединице у кући у Аботабаду, граду који се налази 115 километара сјевероисточно од Исламабада.

Један неименовани пакистански безбједносни званичник изјавио је јуче да постоји могућност да је Бин Ладен у Пакистану живио више од седам година, што би могло додатно да погорша односе Исламабада са Вашингтоном.

Пакистан је под великим притиском да објасни како је досадашњи вођа Ал Каиде могао толико година да неопажено живи на само неколико сати од централног штаба обавјештајне службе у пријестоници Исламабаду.

Пакистанске власти су одбациле оптужбе да су имале везе са Бин Ладеном, истичући да улажу велике напоре у америчком рату против тероризма, који је почео након напада које су присталице убијеног вође Ал Каиде извеле у САД 11. септембра 2001. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *