Нулти Фестивал српског хорора у септембру

Новоосновани Фестивал српског хорора биће одржан од 3. до 5. септембра у Рибарској Бањи код Крушевца, а његови гости биће режисери Ђорђе Кадијевић и Младен Ђорђевић. На програму је низ дугометражних и краткометражних хорор филмова домаће производње, укључујући документарне филмове који се баве вампирима и сујевjерјем, као и округли сто посвећен хорор жанру. Према ријечима […]

уторак, 10 августа, 2010 / 18:44

Новоосновани Фестивал српског хорора биће одржан од 3. до 5. септембра у Рибарској Бањи код Крушевца, а његови гости биће режисери Ђорђе Кадијевић и Младен Ђорђевић.

На програму је низ дугометражних и краткометражних хорор филмова домаће производње, укључујући документарне филмове који се баве вампирима и сујевjерјем, као и округли сто посвећен хорор жанру.

Према ријечима идејног творца манифестације Славољуба Марковића, овогодишње издање манифестације неће бити такмичарско, већ га треба схватити као нулто, то јест као увод у конкурс за прављење кратких хорор филмова који би на Фестивалу српског хорора били приказани следеће године.

Марковић, уредник регионалног недељника "Град" из Крушевца, рекао је да се идеја за фестивал јавила прошле године када је тај лист расписао конкурс за кратке приче о воденицама, а чији је резултат истоимена књига.

Многи аутори су послали радове у хорор кључу, што је био подстрек да се размишља о конкурсу за хорор филмове, рекао је Марковић и указао да ти филмови могу бити снимљени аматерски, коришћењем јефтине технологије као што су мобилни телефони и камере фотоапарата.

Прве вечери Фестивала српског хорора биће одржан округли сто о хорор жанру, биће приказано неколико документараца у сарадњи са Радиотелевизијом Србије, а наступиће и Крушевачко позориште са пригодним перформансом.

Друго вече биће посвећено Ђорђу Кадијевићу, пиониру српског хорор филма, који ће примити фестивалска награда за допринос развоју поетске фантастике и хорора као жанра у домаћој кинематографији. Том приликом биће приказани Кадијевићеви филмови "Лептирица", "Свето место", "Штићеник" и "Девичанска свирка".

Последње вече биће посвећено Младену Ђорђевићу, творцу филма "Живот и смрт порно банде", који је као студент снимио кратка хорор остварења "Живи мртваци" (2000) и "Глад" (2002).

Исте вечери наступ ће имати Ненад Беквалац са "живим" издањем емисије "Шок коридор".

Како је рекао Славољуб Марковић, сваке фестивалске вечери биће приказивани кратки хорор филмови домаће производње.Оставите одговор