НСРС без опозиције подржала закључке Владе РС

Народна скупштина Републике Српске подржала је данас у Бања Лука закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног дјеловања Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ прекида сарадња са овом агенцијом, Судом и Тужилаштвом БиХ. Посланици су подржали закључке клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Српског демократског слободног клуба, у којима се наводи […]

четвртак, 10 децембра, 2015 / 18:32

Народна скупштина Републике Српске подржала је данас у Бања Лука закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног дјеловања Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ прекида сарадња са овом агенцијом, Судом и Тужилаштвом БиХ.

Посланици су подржали закључке клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Српског демократског слободног клуба, у којима се наводи да је Сипа данас у Новом Граду прекршила уставе Српске и БиХ, те непотребно угрозила интегритет Министарства унутрашњих послова Републике Српске и узнемирила грађане и јавност.

У закључцима се истиче да је основни услов за даљу сарадњу органа и институција БиХ и Републике Српске провођење уставних надлежности, те међусобна координација органа и институција надлежних за обезбјеђивање и провођење владавине права, уставности и законитости.

Народна скупштина Републике Српске позива представнике Српске у органима и институцијама БиХ да одмах спријече даље доношење било којих одлука којима се угрожава уставни интегритет, идентитет и субјективитет Српске, као државотворне јединице БиХ.

Захтијева се од органа и институција Српске да у случају кршења уставних надлежности Републике Српске од органа и институција БиХ одмах предузму све мјере и активности у оквиру уставних и законских права и одговорности Српске.

Народна скупштина Републике Српске позива грађане, јавна гласила и укупну
јавност да обезбиједе мирно и уздржано понашање и пруже подршку свим мјерама и активностима које ће донијети органи и институције Српске поводом дешавања у Новом Граду.

Посланици су подржали и закључке скупштинског Одбора за безбједност којим се даје подршка Влади Српске у провођењу закључака и позивају представници Српске у институцијама БиХ да без одлагања реагују на дешавања у Новом Граду.

Посебној сједници Народне скупштине Републике Српске нису присуствовали посланици опозиције.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, након усвајања ових закључака, окончао је посебну сједницу.