Мектић у одлуци Владе РС види прозивку кадрова СЗП

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је да треба постићи договор да се објекти министарстава унутрашњих послова на било којем нивоу у БиХ претресају на други начин, уз међусобно повјерење, али да Влада Српске својим одлукама покушава да акцију Сипе у Новом Граду пребаци на политички терен. Мектић каже да у цијелој […]

четвртак, 10 децембра, 2015 / 18:40

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је да треба постићи договор да се објекти министарстава унутрашњих послова на било којем нивоу у БиХ претресају на други начин, уз међусобно повјерење, али да Влада Српске својим одлукама покушава да акцију Сипе у Новом Граду пребаци на политички терен.

Мектић каже да у цијелој овој причи о јутрошњем упаду Сипе у Новом Граду нико не спомиње људе који су ухапшени, већ се само, како каже, потенцира прича да је претресена Полицијска станица.

"Све се то пребацује на један политички колосијек и у смислу да би они који се налазе на власти на нивоу БиХ требало да воде рачуна о нападима на институције Републике Српске, мислећи на претресе", мишљења је Мектић.

Он је рекао новинарима у Сарајеву да се већ дуже вријеме воде разговори с Тужилаштвом БиХ о особама које су оптужене за ратне злочине и да су ти људи и након 20 година у БиХ и да немају гдје да побјегну.

"Не постоји никаква основана сумња да се осумњичени након саслушања пуштају на слободу уз ограничење одређених мјера и да то за сада даје резултате", каже Мектић.

Он је мишљења да је проблем "што су институције претресле објекте МУП-а Републике Српске и што Суд и Тужилаштво БиХ врло брзо завршавају неке истраге".

"Могу вам рећи да је ријеч о озбиљним истрагама, гдје су опљачкане или на неки други начин извучене огромне паре. Неко ће морати за то да положи рачуне и да му се одузме имовина и врати назад држави и народу", рекао је Мектић.