Новић: Озбиљне послиједице талачке кризе

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је да ће БиХ, због "талачке кризе", претрпјети озбиљне посљедице у виду ширења негативне перцепције о БиХ и њеној безбједности. Према његовим ријечима, БиХ се годинама суочава са озбиљним безбједносним проблемима, од случаја "Јашаревић", "Маоча", "Бугојно" и низа других. "БиХ се и даље налази на искушењу да не […]

субота, 29 јуна, 2013 / 11:55

Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић рекао је да ће БиХ, због "талачке кризе", претрпјети озбиљне посљедице у виду ширења негативне перцепције о БиХ и њеној безбједности.

Према његовим ријечима, БиХ се годинама суочава са озбиљним безбједносним проблемима, од случаја "Јашаревић", "Маоча", "Бугојно" и низа других.

"БиХ се и даље налази на искушењу да не постане земља која ће бити привлачна, да не кажем баш за терористе, али сигурно за људе склоне свачему", рекао је Новић за "Прес Република Српска".

Он је напоменуо да у БиХ, због неусвајања закона о држављанству, јединственом матичном броју /ЈМБ/, о пребивалишту и боравишту грађана, данас постоје лица која полицијске агенције не могу да пронађу, јер се не зна гдје су пријављени.

Новић је додао да има и осуђених лица која не могу да буду приведена на издржавање казне, као и стотине, можда и хиљаде грађана који су лажно пријављени на туђе адресе, па и на адреси Предсједништва БиХ или неке друге институције, а да све то ствара несигурност.

Он истиче да недавне демонстрације пред зградом институција БиХ немају апсолутно никакве везе са Законом о ЈМБ.

Говорећи о регистрационим подручјима за ЈМБ, Новић је рекао да не може схватити да неки на најбестиднији, најдрскији и најнељудскији начин говоре како представници Републике Српске преко дјеце желе да се разрачунају са неким.

Он је нагласио да "не смије ни да размишља" шта ће се догодити ако Закон о ЈМБ не буде усвојен у року. "Не могу да разумијем да ће неко себи то дозволити. Ако хоће хаос у БиХ, онда могу тако да се понашају. Али, не вјерујем да ико озбиљан то жели", истиче Новић.