Нови предсједник Ирана је Ебрахим Раиси – Нећемо о нуклеарном споразуму ако не буде осигуравао наше интересе

Новоизабрани ирански предсједник Ебрахим Раиси (سید ابراهیم رئیس‌الساداتی) рекао је на првој конференцији за новинаре да ће његова администрација бити ангажована са другим земљама кроз дипломатију и да се неће ограничити на процес преговора о нуклеарном споразуму.

понедељак, 21 јуна, 2021 / 14:19

"Наша спољна политика неће бити ограничена на нуклеарани споразум. Имаћемо интеракцију са свијетом. Нећемо везати интересе иранског народа са нуклеарним споразумом", рекао је Раиси.

Он је критиковао одлуку Вашингтона да напусти овај пакт 2018. године и оптужио САД за "кршење" споразума увођењем санкција Ирану.

Раиси је напоменуо да споразум мора бити примијењен у потпуности, али је Вашингтон раније објавио да би неке казнене мјере могле остати на снази чак и ако се постигне нови договор.

"Немамо намјеру да преговарамо о нуклеарном споразуму уколико то неће осигурати интересе наше земље", рекао је нови ирански предсједник.

Раиси је побиједио на изборима током викенда и замијениће у августу на предсједничкој функцији актуелног шефа државе Хасана Роханија.

Његова побједа изазвала је бојазан да се Техеран неће упустити у дипломатске контакте са свијетом због Раисијевог тврдог односа према Западу.