Није шала: До 10.000 гледалаца по спортској утакмици на олимпијади у Токију

Организатори Олимпијских игара у Токију ограничили су број гледалаца на 10.000 по сваком такмичењу, неколико дана након што су стручњаци упозорили да би одржавање Игара без навијача била најмање ризична опција у вријеме пандемије ковид 19.

понедељак, 21 јуна, 2021 / 14:10

Одлука, која је била очекивана, указује на жељу Јапана да спаси спортски скуп вриједан више милијарди долара, иако је домаћа јавност дубоко забринута због могућег поновног ширења заразе.

Јапан је у највећој мјери избјегао експлозивно ширење вируса корона, али се вакцинација одвија споро, а медицински систем је на ивици капацитета у неким дијеловима земље.

Према одлуци организатора, "ограничење је постављено на 50 одсто капацитета борилишта или највише 10.000 људи".

У саопштењу се наводи да викање и гласно поздрављање побједника или оних који остваре добар резултат неће бити дозвољено. Организатори наводе да ће ношење маски бити обавезно и да ће од гледалаца бити тражено да са спортских борилишта оду право кући.

У зависност од стања "квази ванредног стања", бројеви могу бити додатно умањени након 12. јула. Такмичења почињу 23. јула.

Гледаоцима из иностранства већ је забрањен долазак у Јапан. Национални стадион, изграђен за Олимпијске игре 1964. године, који ће угостити атлетичаре и фудбалере, може да прими 68.000 навијача, али ће сада бити попуњен са мање од 15 одсто капацитета.

Директни преноси такмичења омогућиће да се Олимпијске игре прате у читавом свијету.