Нови поход на АПИК: Дупло В и дупло голо

Умјесто питања шта представник ЕУ ради, након њемачког амбасадора, у Агенцији за борбу против корупције, ми морамо подсјећати да слово "W" не постоји у српском језику, па ни у овим истим, што би другачије да се зову.

понедељак, 22 јануара, 2018 / 19:11

Ово је већ друга посјета у пет дана, услиједила након посјете њемачког велепосланика. Очигледно се ради о некој агенди притиска страних агената на институције у Сарајеву. Но, немамо кад чак ни да се бавимо прогнозама хоће ли услиједити нека нова афера, о нечијој коруптивности, погурана донаторским љубопитљивим посјетама. Морамо од основа.

Санита Сивић, како се зове пошиљалац саопштења које слиједи, у потпуности игнорише обавезу да пише онако како се чита. Санита шаље "саопћење", што није проблем. Изненађујуће је да је у истом, неким научнофантастичним случајем, азбучни натпис Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције (АПИК) на првом мјесту. Па тек онда латиницом.

Но, да је покушала користити азбуку, што је уставна обавеза, писала би и домаћим језиком. Како год га звали. Но то, очигледно, не долази у обзир. Из Предсједништва БиХ, напримјер, поштују лудости због које таква институција постоји, па шаљу два саопштења латиницом, а једно ћирилицом, а све за исти догађај.

Тако ми пресловљавамо ово саопштење (умјесто Саните) и стављамо га у збирку артефаката културног империјализма и срамоте српских представника у овим "заједничким" органима. Чак и знакови којих нема у било којем од самозваних језика унутар Државне заједнице, као дупло В, могу да се користе у званичним државним актима. Дакако, искључиво ако су латинични језици. Я, Ы, Ю, Щ, Э, Й, Ъ, а посебно српска азбука, немају тај луксуз да се појављују у овим саопштењима, чак ни кад је биљежење приватних имена у питању.

Занима нас зашто?

Дан "Д" и САОПЋЕЊЕ "W"

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, данас је посјетио Агенцију за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, гдје се састао са директором ове институције Хасимом Шаботићем и његовим замјеником Драганом Слипцем.

На састанку је разговарано о актуелном стању у БиХ када је ријеч о борби против корупције, модалитетима превенције корупције, те о улози Агенције у овом процесу.

Директор Шаботић укратко је информирао амбасадора Wигемарка о досадашњим резултатима рада Агенције, напорима које подузима ова институција у вези са превенцијом и координацијом борбе против корупције, али и са недостацима законских рјешења која регулирају ову област у БиХ. У том смислу, руководство Агенције током састанка посебно се осврнуло на недостатке законских рјешења које третирају област сукобу интереса у институцијама БиХ, заштиту пријавитеља корупције, те је указано на бројне мањкавости Закона о Агенцији.

Амбасадора Wигемарка занимало је са каквим кадровским и материјално-техничким ресурсрима ради Агенција, какве има капацитете да одговори задацима који су пред њу постављени, те каква је сарадња Агенције са правосудним, али и другим институцијама на нивоу државе, ентитета и кантона. Амбасадор Wигемарк је такођер нагласио важност усвајања Закона о сукобу интереса, који би значајно допринио борби против корупције.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ изразио је безрезервну подршку Агенцији и њеним напорима у борби против корупције, те је позвао све релевантне актере у БиХ да у потпуности сарађују са овом институцијом.

На концу је закључено да је борба против корупције једно од најважнијих питања на путу БиХ ка европским интеграцијама, те да је поштивање владавине права кључно у том процесу.