Нови Пазар: Полиција чува кућу коју наводно посјећује дух

Два полицијска аутомобила обезбјеђивали су ноћас кућу Еса Врујчанина у Санџачкој улици у новопазарском насељу Хаџет, коју наводно већ четврту ноћ походи џин (дух или ђаво). Полиција је ту да би онемогућила окупљање већег броја грађана, од којих неки, увјерени у ову појаву, клањају не би ли молитвама помогли породици Врујчанин да се ослободи ове […]

уторак, 9 августа, 2011 / 13:43

Два полицијска аутомобила обезбјеђивали су ноћас кућу Еса Врујчанина у Санџачкој улици у новопазарском насељу Хаџет, коју наводно већ четврту ноћ походи џин (дух или ђаво).

Полиција је ту да би онемогућила окупљање већег броја грађана, од којих неки, увјерени у ову појаву, клањају не би ли молитвама помогли породици Врујчанин да се ослободи ове нежељене појаве, док је велики број и оних који долазе из пуке радозналости.

Нико од породице Врујчанин није био ноћас расположен за било какве изјаве. Они су окупљене суграђане молили да се не задржавају пред њиховом кућом, образлажући то тврдњом да је њихова породица у „великом проблему”.

Добро обавјештени тврде да се у кући Врујчанина налазе имами који читају пригодне ајете из свете књиге Курана и да међу њима има оних који су дошли из Босне и Херцеговине и покушавају да породици Врујчанин врате мир.

Санџачка улица је ове девете рамазанске ноћи прилично прометна, јер многима је довољно да њоме само прођу поред куће Врујчанина на чијем крову, како се тврди, џин највише обитава.

Они који тврде да су видјели џина кажу да је висок два до три метра, обучен је у бело и лице му је невидљиво.

Прича се и да је џин наводно „ушао у обрачун” са Врујчанином и да му је том приликом поцјепао кошуљу.

Међутим, међу окупљенима је највише оних који не верују у причу о духу.

Вјерници тврде да је ово први пут да се тако нешто догађа у Новом Пазару, али има и оних који тврде да је реч о „чистој езотерији”, те да та, како кажу, прича, „не заслужује ама баш никакву пажњу”.

Упућени подсећају на вјеровање да се током светог месеца Рамазана отварају врата раја за мелеке (анђеле), који посећују оне најистрајније у посту, док се врата пакла затварају, а шејтани (ђаволи) бацају у ланце.

Месец Рамазана је за муслимане ове године почео 1. августа и тада се они уздржавају од хране и пића током дана, од изласка до заласка Сунца. Овај Рамазан ће трајати 29 дана, након чега се наставља тродневни празник Рамазански Бајрам.

Новопазарско насеље Хаџет је саграђено на гробљу стрељаних муслимана 1944. и 1945. године, где је главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић 29. јула поставио камен темељац за још једну џамију у Санџаку.

На Хаџету се раније догодио и велики протест вјерника лојалних тој верској зајеници због покушаја локалних власти да заустави изградњу мектеба (дјечјег вртића).