Нови неуспјех Стевановића да преузме Алумину

Пропао је још један покушај Владе да не чело управе Зворничке Алумине постави Зорана Стевановића. Иако је данас постало јасно да је власт успјела да обезбиједи подршку већине повјерилаца, градоначелник Зворника на преузимање Алумине сачекаће до 20. априла. Смјену предсједника управе Милета Матића успјели су да ставе на дневни ред, али је стечајни судија прекинуо […]

понедељак, 7 марта, 2016 / 19:30

Пропао је још један покушај Владе да не чело управе Зворничке Алумине постави Зорана Стевановића. Иако је данас постало јасно да је власт успјела да обезбиједи подршку већине повјерилаца, градоначелник Зворника на преузимање Алумине сачекаће до 20. априла.

Смјену предсједника управе Милета Матића успјели су да ставе на дневни ред, али је стечајни судија прекинуо сједицу и није дозволио гласање. Љут због опструкције актуелног руководства Стевановић им је поручио да узалуд одлажу јер ће наредног мјесеца сигурно бити изабран.

“Овде је на дјелу један сценарио који је смијешан. Да не дође до гласања и да се сви ови људи, адвокати још једном плате да још једном дођу, то је свима нама трошак и повјериоцима на крају све то они плате. А ко не жели да се то деси. Не знам заиста, видјели сте данас какво је било гласање да постоји воља већине”, рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Док из владе поручују да Стевановић долази са задатком да у Алумини одбрани интересе државног капитала, опозиција поручује да он заправо покушава имовину Бирча усмјерити у приватне џепове.

У СДС-у кажу да се Стевановић залаже за признавање 155 милиона марака потраживања које је бизнисмен Гордан Павловић за 6 милиона евра откупио од Укио банке. За те паре тврде, његова фирма Павгрод из Фоче требала би постати већински власник Алумине ако дође до смјене актуелне управе која ужбама жели доказати да уговор о купопродаји потраживања није валидан. То би, тврде у СДС-у, требало да заустави Стевановић.

“Вјешт је у тим пословним манипулацијама и вјерујем да ће помоћи да се та нека потраживања које је оспорио стечајни управник и која су неоснована, вјероватно ће се радити на томе да се признају и да ће тим неоснованим потраживањима већински власник постати онај ко већ има намјеру да постане”, рекао је посланик СДС-а Миладин Станић.

Именовању Зорана Стевановића противи се највећи приватни повјерилац БХ Гас, али се данас испоставило да противници намјере владе имају 47 одсто признатих потржаивања. Неколико процената могли су им донијети гласови радника повјерилаца којима Бирач у стечају дугује двије плате. Ипак у међувремену већина је исплаћена и избрисана из табеле потраживања. У синдикату кажу да се радници не желе мијешати јер се на њих свакодневно врше притисци.

“Било је притисака, вјероватно сте претходно упознати са тим, да је то било пред прошлу скупштину. Нећемо се по позицијама уврштавати ни на једну странунаш је интерес само да фабрика ради и да имамо плату”, рекао је предсједник Синдиката “Алумине” Радослав Стојановић.

У Синдикату кажу да је актуелна управа од радника тражила да дају понемоћ адвокату који би на скупштини требало да гласа против именовања Стевановића. Плаше се да ће бити колатерална штета сукоба супростављених страна.

Компанија „Алумина“, зависно предузеће Фабрике глинице „Бирач“ у стечају, у задње три године послује позитивно, али су обавезе овог предузећа веће од средстава са којима располаже и износе 83 милиона марака.