Нове мјере штедње усвојене у Италији

Влада Италије одобрила је антикризни пакет мјера којим се предвиђа смањењење буџетских трошкова од 45 милијарди евра у наредне двије године, што је био захтјев Европске централне банке. Мјере су одобрене на синоћњој сједници упркос великим критикама локалних званичника који су оцијенили да предвиђене уштеде нису равноправно распоређене у друштву. Уштеде ће се остварити комбинацијом […]

субота, 13 августа, 2011 / 15:55

Влада Италије одобрила је антикризни пакет мјера којим се предвиђа смањењење буџетских трошкова од 45 милијарди евра у наредне двије године, што је био захтјев Европске централне банке.

Мјере су одобрене на синоћњој сједници упркос великим критикама локалних званичника који су оцијенили да предвиђене уштеде нису равноправно распоређене у друштву.

Уштеде ће се остварити комбинацијом смањивања јавне потрошње и вишим порезима, а владин план италијански парламент мора да прихвати у року од 60 дана.

Усвојеним мјерама предвиђено је да наредне године буде уштеђено 20 милијарди евра, док ће 2013. године уштеде износити 25 милијарди евра.

Премијер Силвио Берлускони изјавио је на конференцији за новинаре да су усвојене мјере болне, али неизбјежне и да су одговор на захтјеве Европске централне банке, која од Италије тражи избалансиран буџет и структурне реформе којима ће се омогућити привредни раст, преноси Би-Би-Си.

"Наша срца крваре. Ова влада се хвалила да никада није посегнула у џепове Италијанских грађана али ситуација у свијету се промијенила. Суочавамо се са највећим свјетским изазовом", рекао је Берлускони.

Европска централна банка у понедјељак је најавила да ће откупити дуг Италије смањењем њених трошкова задуживања.

Нове мјере стижу након јулских најава смањене потрошње чији циљ је да доведу буџет у равнотежу до 2014. године. Италијански трошкови задуживања нагло су порасли уочи овог потеза пошто су инвеститори изгубили повјерење у способност власти за смање дефицита.

Према овим мјерама, локалне власти укинуће више од 50.000 радних мјеста у догледној будућности, а неки државни празници који падају на радни дан биће пребачени на недјељу како би се повећао број радних дана у години.

Мјере обухватају даље смањење буџета по регијама и нови "солидарни порез" за оне који зарађују доста новца, па ће тако субјекти који зарађују више од 150 хиљада евра бити додатно опорезовани са 10 одсто на годишњем нивоу у сљедеће двије године. Порези на дивиденде и добит од камате порашће за 7,5 одсто.

"Постоји ризик да ће ове мјере негативно утицати на потрошњу тако што ће успорити раст сљедеће године, али план иде у правом смјеру смањења дефицита", рекао је Фабио Фоис, аналитичар "Барклис Кепитала".

Водећи функционери италијанских регија критиковали су смањење потрошње и рекли да се "лоше пише" услугама као што су образовање, здравство и одржавање путева.

Италијанска берза опоравила се у петак након што је Италија забранила кратку продају одређених дионица. Главни индекс ФТСЕ МИБ нагло је порастао да би крајем дана био виши за четири процента.Оставите одговор