Нова изложба МСУРС-а „Мултиоригинали“

Поводом обиљежавања четири деценије постојања институције у Музеју савремене умјетности Републике Српске, 10. фебруара 2011. године (четвртак) у 19 часова, биће отворена изложба „Мултиоригинали“.

среда, фебруар 9, 2011 / 10:17

Поводом обиљежавања четири деценије постојања институције у Музеју савремене умјетности Републике Српске, 10. фебруара 2011. године (четвртак) у 19 часова, биће отворена изложба „Мултиоригинали“.

Изложба ће представити графику седме и осме деценије XX вијека, фотографије, принтове и видео радове из фундуса Музеја савремене умјетности РС.

Мултиоригиналност се првенствено односи на саму природу умјетничког дјела, а то је, у овом случају, могућност његовог умножавања и понављања, па је као таква заједничка свим примјерима који су издвојени из музејских збирки графике и нових медија. Као умјетнички продукт може да егзистира у виду више једнаких примјерака, који равноправно имају статус оригинала.

Језгро графичке збирке Музеја савремене умјетности Републике Српске чине дјела настала током седме и осме деценије XX вијека и односе се на умјетност Босне и Херцеговине, као и на шире подручје некадашњег „југословенског умјетничког простора“.

Нарочито значајан и вриједан дио ове збирке чине дјела европских и свјетских графичара (Hans Hartung, F. Hundertwasser, Alberto Biasi, Bertrand Dorny, Zao Wou – Ki, Jean Messagier, Pierre Alechinsky и др.)

Подсјећамо, 10. фебруара 2004. године, одлуком Владе, Галерија ликовних умјетости преименована је у Музеј, што је био повод да се за јубилеј приреди и специфична публикација – под насловом „Инвентуре Енергије, 2004 – 2010“, а у којој су заступљени сви пројекти које је Музеј, „под новим именом“ организовао у том периоду.

Овогодишњи мото Музеја савремене умјетности је „Идем у музеј. Ја сам савремен/а“.

Изложбу ће отворити министар просвјете и културе, Антон Касиповић, а трајаће до 10. марта 2011. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *