Кореје уједињавају породице

СЕУЛ – Јужна Кореја је у сриједу прихватила да преговара са Сјеверном Корејом о уједињавању породица раздвојених ратом који су те две земље водиле од 1950. до 1953. године. Овакав развој догађаја на дводневном састанку војних званичника Сјеверне и Јужне Кореје, указује на отопљавање односа две земље више од два месеца пошто је Сјевер гађаоартиљеријом […]

среда, фебруар 9, 2011 / 10:07

СЕУЛ – Јужна Кореја је у сриједу прихватила да преговара са Сјеверном Корејом о уједињавању породица раздвојених ратом који су те две земље водиле од 1950. до 1953. године.

Овакав развој догађаја на дводневном састанку војних званичника Сјеверне и Јужне Кореје, указује на отопљавање односа две земље више од два месеца пошто је Сјевер гађаоартиљеријом погранично острво Јеонпјеонг које припада Југу и убио четири особе, коментаришу страни посматрачи.

Састанак у "Кући мира" у селу Панмуџом у центру демилитаризоване зоне између две земље, био је први од тада.

Пошто је недељама претила ратом, Сјеверна Кореја је недавно предложила Јужној низ преговора, укључујући преговоре националних агенција Црвеног Крста са циљем да се обнови процес уједињавања породица које је раздвојио Корејски рат.

Сјевер жели преговоре и о настављању заједничког пројекта у туризму и побољшања сарадње у једном индустријском комплексу. Оба пројекта су на сјеверу.

Јужнокорејско Министарство за уједињење је поручило Сјеверној Кореји да пристаје на разговоре о породицама, док, како пише агенција Асошијетед прес, није јасно да ли је дат пристанак и за разговоре о туристичком пројекту и индустријском комплексу.

Према рјечима представника Министарства, Сеул је предложио да се о времену и мјесту преговора о уједињењу породица разговоара по завршетку састанка војних званичника.

Представници војне делегације Јужне Кореје су рекли да је атмосфера била добра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *