Њујорк: Газирани сокови побиједили

Суд у Њујорку блокирао је забрану продаје газираних пића у паковању већем од 16 унци /0,473 литара/ у ресторанима у Њујорку дан прије него што је закон требало да ступи на снагу. Судија Милтон Тинглинг је у пресуди по тужби коју су поднијеле индустријске групације рекао да је та мјера "пристрасна и каприциозна". Законом би […]

уторак, март 12, 2013 / 05:08

Суд у Њујорку блокирао је забрану продаје газираних пића у паковању већем од 16 унци /0,473 литара/ у ресторанима у Њујорку дан прије него што је закон требало да ступи на снагу.

Судија Милтон Тинглинг је у пресуди по тужби коју су поднијеле индустријске групације рекао да је та мјера "пристрасна и каприциозна".

Законом би било забрањено да се у ресторанима продају газирана пића у појединачним количинама већим од 16 унци.

Градоначелник Мајкл Блумберг залагао се за забрану као мјеру у борби против гојазности становника Њујорка, пренио је Би-Би-Си.

Истраживачи процјењују да је 58 одсто Њујорчана гојазно или да имају неколико килограма вишка.

Мјера је требало да се односи на мјеста на којима се продаје храна, од пицерија и спортских стадиона до биоскопа, али не би важила за супермаркете и мање радње.

Забрана је требало да ступи на снагу сутра, а за њено кршење од јуна је била предвиђена казна од 200 долара. /Оставите одговор