Њемачка тражи и сезонце

Агенција “Спектар” је са једном њемачком агенцијом договорила сарадњу о одласку великог броја радника из Бањалуке и околине у Њемачку. Плате сезонаца су од 1.500 евра, у бруто износу, и више. Конкурс ће бити расписан сљедећих дана. – Послови се односе на рад у туризму, угоститељству и медицини. Одлази се на пет до шест мјесеци […]

петак, мај 17, 2013 / 13:59

Агенција “Спектар” је са једном њемачком агенцијом договорила сарадњу о одласку великог броја радника из Бањалуке и околине у Њемачку. Плате сезонаца су од 1.500 евра, у бруто износу, и више. Конкурс ће бити расписан сљедећих дана.

– Послови се односе на рад у туризму, угоститељству и медицини. Одлази се на пет до шест мјесеци али постоји могућност продужења уговора. Све ће ићи преко Амбасаде Савезне Републике Њемачке, да би људи отишли на сигурно, са радном и боравишном дозволом. Нијемци ће признавати наше дипломе, па ће појединци моћи да зараде и више од 2.000 евра. У плану је и слична сарадња са другим земљама – истакао је директор бањалучке агенције Мирослав Вукајловић.

Он је споменуо и то да ће повећати активност на новим пословима у највећем, али и осталим градовима Српске.

За разлику од развијених земаља, код нас је понуда послова прилично “мршава”. Што је поражавајуће, у свему томе, нема ни велике зараде, а рад је најчешће мукотрпан.
У једној од двије омладинске задруге у граду, не желе више да раде са грађевинарима, јер, како кажу, послови су много опасни, а велики је проблем и са наплатом. Када је ријеч о љетњим пословима, најчешће преради воћа и поврћа, заинтересовани могу већ сада да се пријаве.

– У току смо састављања спискова за сезонске пољопривредне послове, јер треба да се крене са прерадом. Као и раније, понуда је мања од потражње. Имамо много заинтересованих, студената и незапослених. Људи који нама долазе, не бирају послове. На годишњем нивоу учланимо 1.000 нових чланова. Сада је период активног учлањења – наводи директор Омладинске задруге “КАБ” Иво Туркеш.

И у другој задрузи “СОС” ништа боља понуда. Потписани су уговори са неким фирмама али оне траже, углавном, “физиканере”.

– Радници на физичким пословима могу да зараде од 25 до 30 марака дневно. За дјевојке имамо послове анкетирања, промоција и повремено фреквенцију саобраћаја – рекао је директор ове задруге Миле Ерцег.

Млади Бањалучани размишљају о раду у приморју, мислећи да могу да раде, а истовремено и уживају у морским чарима. Међутим, посредници при запошљавању упозоравају да се на пословима на мору ради по цијели дан, најчешће без слободних дана, а да су и услови боравка катастрофални. Ранија искуства показују да су многи радници остали и без зарађених платаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *