Текстилни Тесла

Уз наслов би се лијепо сљубила рима на тему сисања весла, али људски је надати се срећном исходу. Пише: Жељко Свитлица У Билећи је покренута Фабрика текстила у којој ће бити запослено 200 радника и која ће производе пласирати на инострано тржиште. Средства за покретање фабрике обезбијеђена су, ако смо добро пратили, тако што се […]

петак, мај 17, 2013 / 13:34

Уз наслов би се лијепо сљубила рима на тему сисања весла, али људски је надати се срећном исходу.

Пише: Жељко Свитлица

У Билећи је покренута Фабрика текстила у којој ће бити запослено 200 радника и која ће производе пласирати на инострано тржиште.

Средства за покретање фабрике обезбијеђена су, ако смо добро пратили, тако што се Влада Српске задужила у име Привредног друштва Никола Тесла, које је и основала.

На сједници, крајем априла, Влада је од Скупштине затражила по хитном поступку сагласност на издавање гаранција РС за кредитно задужење јавног предузећа “Никола Тесла” код пословних банака у износу до 12 милиона марака. У одлуци је наведено и да ће у случају доспјелог и неплаћеног ануитета од предузећа "Никола Тесла“ према пословним банкама, РС извршити плаћање свих доспјелих и неплаћених ануитета из буџета РС.

Ово привредно друштво намјерава да у овој години у развој тесктилне индустрије на подручју Херцеговине уложи 20.690.000 КМ и на тај начин запосли око 2.500 радника.

Најављено је да наредних мјесеци слиједи покретање производње у текстилној индустрији у Љубињу и Требињу, а након тога у Невесињу и Берковићима.

За сада је посао добило 200 радника прве смјене у Билећи, који су успјешно прошли обуку, а најављује се да ће ускоро посао добити и других 200 радника.

Након тога У Љубињу ће бити изграђен погон у којем ће се запослити 350 радника, а у Требињу ће бити запослено 800 радника, најавио је министар финансија у Влади РС, ЗоранТегелтија прије непуних мјесец дана, објашњавајући и правдајући задужење.

Зашто би добронамјеран грађаним Српске сумњао у намјере и план Владе РС и Текстилног Тесле?

Зато што Влада, када је за то било вријеме, уопште није најавила да планира развијати текстилну индустрију у Херцеговини. Новцем из буџета или уз задужења, уопште није важно. Очекивало би се, у том случају, да се представи некаква стратегија, план, студија изводљивости, чују мишљења подршке и критике, итд. Прегршт обећања, из којих штрчи оно о Аеродрому у Требињу (од којег се не одустаје) слушали су становници Херцеговине и Српске, али о томе да ће се новац уложити у неколико погона за текстилну индустрију скоро ништа нисмо знали.

Међутим, у октобру 2012. године основано је Привредно друштво “Никола Тесла“. Драган Вучетић, директор душтва, пред крај прошле године је објавио како Њемачка због еколошких и неких других разлога враћа милион радних мјеста из Кине на подручја источне Европе, бивше Југославије и сјеверне Африке, те да Српска реално може омогућити запошљавање до 10.000 радника. Убрзо након тога радницима у херцеговачким општинама било је омогућено да се пријаве за посао.

Осим повремених најава ништа се о текстилној индустрији није причало све до поменуте сједнице на којој је Влада тражила да се задужи, а што су критиковали и неки посланици владајуће коалиције као “на брзину предузето“ и “нејасно“ задужење.

Најављени “Нијемци, који селе фабрике из Кине“ у Репулици Српској, колико знамо, нису се појавили. Име тих њемачких компанија, или компаније, не знамо и никада их нико није именовао и надамо се да они неће бити тек један чин још ненаписане драме која би се могла звати по Достојевском, рецимо, “Легенда о Великом Инвестотору“

Ипак, они постоје, бар у изјавама: „Желимо да нашим партнерима из Њемачке докажемо да можемо на квалитетан начин да одговоримо њиховим потребама“, каже Милорад Додик предсједник РС. „Обезбијеђени су партнери из Њемачке“, наставља Вучетић, након отварања фабрике у Билећи.

Облак сумње може порасти ако додамо да је Вучетић познат као предузимач који иза себе има неколико неуспјешних пројеката, на подручју Херцеговине ("Пилана и намјештај" у Невесињу – кредит од око 2 000 000 марака – посао је пропао; воћњак у Љубињу и хладњача у Берковићима, фирма за производњу пелета – ништа није заживјело) Да још мало засолимо сумњу, објавићемо питања за интервју која смо два пута слали господину Вучетићу (22. јануара, први пут). Одговори нису стигли иако је директор Привредног друштва “Никола Тесла“ у личној поруци на Твитеру обећао да ће одговорити.

Питања:

Привредно друштво Никола Тесла основала је Влада РС. Нисмо успјели наћи ваш сајт на интернету. Молим вас, приближите нам начин рада овог друштва, број запослених и мисију те начин на који се финансирате и послујете?

С обзиром да сте савјетник предсједника РС, колико често ваши савјети бивају усвојени?

Објавили сте конкурс за 2.000 радних мјеста у текстилној индустрији која би требала заживјети у Херцеговини. Људи су се пријавили. Када се могу очекивати сљедећи потези у овом пројекту и који су то?

На основу чега се можемо надати да ће ти људи добити посао. Шта је највећи путоказ?
Нијемци се спомињу и у послу са електричним аутомобилима. Недавно је најављено њихово склапање у Српској. Када би тај посао требао започети и гдје ће се то радити?

Неки вас оптужују вас да иза себе имате неколико неуспјешних пројеката, баш на подручју Херцеговине. Спомињу се предузећа "Пилана и намјештај" у Невесињу за које је узет кредит од око 2 000 000 марака, али посао је пропао; затим воћњак у Љубињу и хладњача у Берковићима, фирма за производњу пелета, итд. Да ли је то тачно, те да ли сте за ове послове добијали кредите од ИРБ и шта је са овим иницијативама данас?

Сада је јануар 2012. – да ли ће за годину дана након овог питања бити склопљан први електромобил у Српској и да ли ће радници у текстилној индустрији примити прву или пету, шесту…плату?13 КОМЕНТАРА

 1. Ентшулдиген зи бите, госн 78.

  Хвала за линк. Стварно нисам знао да постоји именована фирма, и то са сајтом. Што је већ напредак у односу на ПД Никола Тесла.

  Имате ли линк за Њемце који купују наш електро-мобил?

 2. Kako da vjerujem u iskrene namjere lažovima nad svim lažovima, lopovima na svim lopovima, kriminalcima nad svim kriminalcima? Tako su govorili i za Birač, i za rafineriju…. Zinu li slažu, što im oči vide ruke pokradu. Nama svaki dan sve gore, privreda tuto kompleto propala, u budžetu ni feninga, zadužuju naše čukununuke… , firči skita, laže, bio u USA, Rusiji, Izraelu… od toga samo imamo, vidjelo smrdljivo dupe puta i velike troškove o kojima nikome ne pdnosi račune, ali koristi od toga nikakve.
  „tzv“Andrićgrad“ nas u crno zavio, peru pare, grade vile fruškogorke dedinjke. kiparke…
  I kako da vjerujem u njihove dobre namjere? Kako da vjeruje jagnje vuku da ga neće pojesti? „Ne vjeruj mu ni kad darove nosi“
  Dužmani su to naši ,opasnijih i podmuklijih u istoriji nismo imali.

 3. Читам, гледам, ослушкујем и не могу вјеровати колико злурадости у чињеници да је неки 200 радника добило какав-такав посао. Не могу да вјерујем да у људима има толико злобе. Овако је СДС увијек радио. Они могу функционисати само у стању безнађа, плашити народ завјерама, сваки труд појединца или групе багателисати, ширити дефетизам, а на крају себе представити као спасиоце.

  То је толико негативна енергија да је то за невјеровати. Синоћ гледам оног Којића из Вишеграда. Па ко је оно изабрао за посланика? Јадан је народ који у њему и онаквим види спас и перспективу.

  Ових 200 радних мјеста је мање битно од повратка наде у Билећу и Хецеговину. Пуна подршка од Симе за све паметне и мудре Херцеговце. Немојте слушати говна, Херцеговци имају пуно паметних и окретних људи. Фукару одјебите.

 4. Simo , u krivu si . Nije da se ne radujem, najiskrenije me raduje svako radno mjesto, ali ne vjerujem im da to rade s dobrim namjerama. Sve što su otvorili , propalo je , u kreditima je,zatvorili su, …. tako po onoj, ćeri moja,dajbože da te carević oženi, ali oko kuće cigani hodaju. I, uistinu mi je žao i krivo što prljaju ime Teslino, kao i Andrićevo, kada je već sve sračunato da da oni imaju samo korist.
  Simela, dajbože da griješim, ali , nažalost sve moje slutnje su se obistinile.
  Rudonji ne vjerujem, jer je provjereni lopov i kriminalac, taj više potrši na helikoptee i avione nego godišnji budžet boračke organizacije. I kako on to tiši, a da nikome ne polaže račune. I, koju pm, će biskup svugdje. I to mi smrdi.Ako treba da se osveti, neka osveti neki pošten sveštenik, a ne on, pa nije jasno je li to opjelo, i osvećenje. Čega se oni fate, tu trava ne raste,

 5. prijedor, 18.05.2013. 13:34:42

  “, koju pm, će biskup svugdje.“

  Додик и премијерка су скупили привреднике. Владика је на челу епархије која има значајне привредне ресурсе, подруме, винограде, хотеле. Тамо је био као привредник. Мени то не смета. Није лоше да црква има приходе из реалног сектора, мање ће зависити од богатих појединамца који дају прилоге, па послије траже противуслугу.

 6. Сви ми пишемо овако и онако али треба сачекати и видјети шта ће бити са фабриком у Билећи.

  Није лијепо унапријед неког осуђивати

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *