21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Њемачка објавила рат пластици: Сламке, штапићи за уши и паковања за храну

Влада Њемачке је данас одлучила да забрани продају пластичних сламки за једнократну употребу, штапића за уши и посуда за храну.

четвртак, 25 јуна, 2020 / 21:55

Берлин тиме спроводи директиву Европске уније за смањење количине пластичног отпада који загађује животну средину.

Влада је данас пристала да до 3. јула идуће, 2021. године, престане продаја пластике, укључујући прибор за јело за једнократну употребу, штапиће за мијешање пића и држаче луфт-балона, као и шоља и кутија од полистирена.

Министарка за заштиту животне средине Свења Шулце је рекла да је то дио напора да се сви одвикну од "културе бацања".

Око 20 одсто смећа у парковима и на другим јавним мјестима чини пластика за једнократну употребу, углавном од полистирена.

Потребне су деценије да се пластика распадне, али се претвара у микроскопски ситне честице које су нађене у тијелима риба, птица и других животиња.

Полистирен је један од највише коришћених пластичних материјала: годишње се производи у неколико милијарди килограма. Корсити се за амбалажу за паковање, боце, поклопце и прибор за јело за једнократну употребу.