Никола Лазаревић: Зелена политика је изнуђен одговор бремену времена

Западна Европа и демократски најразвијенији дио свијета се прије четири деценије почео бавити рјешањем увелико загађене животне средине као посљедицом индустријског развоја.

недеља, мај 22, 2022 / 09:30

КАКО СЕ У РЕГИЈИ ДЕСИЛО " ЕКОЛОШКО БУЂЕЊЕ", ТАКО СУ КРЕНУЛИ МЕДИЈСКИ СПИНОВИ ПРОТИВ ЗЕЛЕНИХ И ИЗНУЂЕНОГ ИСТОРИЈСКОГ ОДГОВОРА БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА

ЕВРОПУ СУ ЗЕЛЕНИ ПРЕПОРОДИЛИ ЗАДЊИХ ДЕЦЕНИЈА

Као што у свему каснимо зато што немамо политике дорасле времена, тако немамо ни политику ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА- политику која даје стратешке одговоре на загађену животну средину и привредни развој прилагођен времену у коме живимо-ЗЕЛЕНУ ЕКОНОМИЈУ.

Значи, док су се државе западне Европе под притиском новоформираних ЗЕЛЕНИХ ПАРТИЈА озбиљно почеле бавити стратешким одговором на невјероватно загађење ваздуха, ријека и земљишта, односно, када су се почели бавити рјешавањем загађења ваздуха, рјешавањем еколошке инфраструктуре по новим стандардима, те заштитом, ревитализацијом и контролисаним коришћењем ПРИРОДНИХ РЕСУРСА- ЗЕЛЕНОМ ЕКОНОМИЈОМ, земље регије(бивша Југославија) су кроз њихове власти (не) свјесно пропустале тај историјски моменат.

Ова историјски изнуђена прича у западној Европи је почела кроз еколошка удружења и њихову борбу за здраву животну средину, те игнорисања њихових захтјева од стране власти, због чега су почели масовни протести и формирање ЗЕЛЕНИХ ПАРТИЈА.

Тиме је отпочела нова историја Европе- зелени су због идеје, идеологије и авангардног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА имали оправдане симпатије у народу, посљедично су добили подршку на изборима, како на локалном, тако и регионалном и државном нивоу.

Кроз парламенте су почели да предлажу законе, кроз власт да их проводе, резултати већ за прву деценију су били импресивни, како у Њемачкој-индустријски најразвијенијој и најзагеђенијој држави, тако и у осталим земљама тадашње Европске економске заједнице, али и земљама Скандинавије и Швајцварској.

Сви знамо како су данас те државе(заједно са са новим чланицама ЕУ) еколошки уређене и законски прилагођене новом начину понашања и размишљања у привреди- ЗЕЛЕНОЈ ЕКОНОМИЈИ.

Наравно, историјску улогу у том процесу су одиграли еколошки покрети-касније зелене партије, тако да је са разлогом, све уз народњаке, у Бриселу и Стразбуру данас најутицајнија партијска групација, ЕГП-савез зелених партија Европе.

КАКВО ЈЕ СТАЊЕ СА ЗЕЛЕНИМ У ДРЖАВАМА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ?

Док су државе ЕУ увелико доносиле и проводиле законе из области заштите животне средине и прилагођавале привреду ЗЕЛЕНОМ ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ, наше "националне" политике су увеле народе бивше Југославије у крвави грађански рат гдје смо сви завршили као ГУБИТНИЦИ.

Под истом том политиком и "политичком елитом" су новостворене државе регије после рата постале мета УЗП-удруженог злочиначког подухвата- уништавање привреде кроз злочиначку приватизацију и пљачку ПРИРОДНИХ РЕСУРСА.

Тај УЗП у неким државама регије траје и данас, траје, без обзира на то што се народ почео будити, што су грађани постали свјесни невјероватних климатских промјена, што су свјесни опасности по себе и своју дјецу, све због загађене животне средине и пљачке природних ресурса-услова њиховог опстанка на овим просторима.

Закаснили смо у регији са демократизацијом друштва преко три деценије-зато смо имали грађански рат и распад најперспективније, са природним љепотама непревазиђене, а са природним ресурсима једне од најбогатијих држава Европе.

Закаснили смо у регији да кренемо са политиком ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА бар после рата, али на срећу, овај рат наши народи још нису изгубили.

Значи, БИТКА ЗА ОПСТАНАК И НОРМАЛАН ЖИВОТ сваке породице у државама регије још није готова, напротив, кренуло се снажно у том правцу.

Наиме, задњих година су еколошки покрети у регији успјели "уздрмати" јавност, доступност информација су учиниле своје, кренуло се са протестима еколошких удружења и са оснивањем ЗЕЛЕНИХ ПАРТИЈА.

Успјели су зелени уз подршку грађана да уђу у парламенте ЦГ, Србије и Хрватске, у Словенији су зелени побиједили на задњим изборима.

Државе регије су кренуле у незаустављив процес, зелени су већ битан фактор у креирању будућности грађана држава регије, као што су то зелени у државама ЕУ, што је добро, не само за њихов народ, него и као подстрек за нас у Републици Српској и Федерацији-дејтонској БиХ.

КАКВО ЈЕ СТАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРСПКОЈ И ФЕДЕРАЦИЈИ?

Дејтонска БиХ је због грађанског рата и опструкције Дејтонског споразума од стране унитаристичких снага специфична политичка заједница, тако да су зелени тренутно једина политичка снага која може дјеловати авангардно по питању новог начина понашања и размишљања дејтонске БиХ на путу у ЕУ, са једне стране.

Са друге, зелени као авангардна и хумана организација могу и морају дјеловати као својеврстан морални КОРЕКТИВ у друштву.

Као што је познато, у Федерацији зелени не постоје, али зато постоји пар јаких еколошких удружења, дешава се сад неки заокрет, формирани су прије мјесец дана зелени БиХ у Сарајеву.

Нажалост, нису формирани као ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ од стране људи који припадају тој причи, односно, од стране истакнутих еколошких активиста и писмених људи са образом, него су формирани уочи избора од стране политичара који су већ били у другим-бошњачким партијама.

Партијама које двије деценије отворено раде на унитаризацији дејтонске БиХ- односно, опструкцији Републике Српске, тако да са резервом узимам то њихово идеолошко и програмско опредјељење.

Наравно, као вишедеценијски еколошки активиста, предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и творац авангардног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, морам да кажем да смо спремни на сарадњу, све уколико тим новим зеленим у Федерацији буде приоритет програско дјеловање и сарадња око коришћења фондова на путу у чланство дејтонске БиХ у ЕУ, умјесто да им кроз лажно идеолошко дјеловање буде циљ стварање "грађанске државе"- укидање Републике Српске и одузимање уставних права три државотворна-конститутивна, или народа конституента дејтонске БиХ, што јесте случај са свим послератним бошњачким партијама народњачке и "грађанске" оријентације.

Наиме, јавности и зеленим ЕУ је познато да смо ми у Републици Српској кренули прије десет година врло озбиљно са ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ- авангардном партијом која је постигла значајне резултате по питању заштите преосталих природних ресурса, те буђењу свијести грађана по питању рјешавања еколошке инфраструктуре и прилагођавања природних ресурса ЗЕЛЕНОМ ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ-зеленој економији.

Много смо за сво ово вријеме као ванпарламентарна партија учинили добра за народ, од спашавања Н.П.Сутсјеска(моја колумна БИТКА ЗА СУТЈЕСКУ ДОБИЈЕНА-архив Фронтал РС), спречавања погубног рудника никла у околини Вишеграда, до КОРОНА УСТАНКА са прољећа 2020 године, буне против изградње злочиначких МХЕ и доношења декларације о заштити ријека Републике Српске, документу са законском снагом који смо у фебруару прошле године поднијели у НСРС.

Декларације која је консензусом усвојена, чиме је стављен мораториј на изградњу, за државу неисплативих, за регије погубних, а за "инвеститоре" супер исплативих МХЕ.

Тим авангардним дјеловањем ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ је спашено преко сто мањих ријека у Републици Српској, спашене су цијеле регије од уништавања и "избијено" енергетској мафији ТРИ МИЛИЈАРДЕ КМ чисте зараде, све по садашњој цијени киловат часа електричне енергије, што значи да би због енергетске кризе и неминовног повећања цијене електричне енергије, та зарада "инвеститора" на народној имовини, све за вријеме трајања концесија (50 година) износила од 6-10 милијарди КМ.

ШТА ЈЕ РЈЕШЕЊЕ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И ДЕЈТОНСКУ БиХ

Рјешење за Републику Српску и Федерацију, односно дејтонску БиХ јесте у прихватању вођења национално одговорне политике по питању ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА-зелене економије као стратешког одговора на невјероватне климатске промјене, загађену животну средину и будући квалитетан привредни развој.

Сигуран сам да данас то схвата већина грађана, као и да то коначно схватају друге политичке партије.

Наиме, видљиво је да је јачање еколошких покрета и улазак зелених партија у парламенте држава регије уздрмао разне лобије, лобије који овдје већ имају, или хоће да остваре уносне концесије на природне ресурсе.

Тако је евидентан медијски притисак на грађане, све да им разним спиновима унесу немир и страх причом о томе како ћемо остати неразвијени, како еколози због заштите ПРИРОДНИХ РЕСУРСА нашег народа спречавају нова радна мјеста, како……

Истина је сасвим другачија:

– ЗЕЛЕНИ су ту да спријече робовласништво и да нам држава не постане сировинска база са еколошки погубним посљедицама

-ЗЕЛЕНИ су ту да зауставе криминалне концесије на природне ресурсе, те да кроз одговорну државну политику и програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА сачувају, ревитализују и контролисано користе природне ресурсе за развој стратешких грана привреде

-ЗЕЛЕНИ су ту да кроз провођење програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА држава искористи своје богаство за њено јачање

-ЗЕЛЕНИ су ту да створимо услове како би живјели у социјално одговорној, солидарној и еколошки чистој држави

-ЗЕЛЕНИ су ту да одгајамо здраву нацију, младост која зна своју историју, баштини своју традицију, чува свој индентитет, поштује друге и другачије и иде у корак са новим временом

-ЗЕЛЕНИ и зелена политика на овим просторима су једина извјесна будућност за наш народ, све да кроз јасан програм са роковима, дисциплину и слогу створимо за два четворогодишња циклуса живот достојан човјека, односно, да створимо себи живот, ништа мање вриједан него што су то себи створили народи у државама гдје нам дјеца одлазе, управо због тога што смо своју судбину препустали политичким лихварима, хедонистичкој интелигенцији, новопеченим "бизнисменима" и недобронамјерним КОНЦЕСИОНАРИМА

На крају, сигуран сам да наши политичари и политичке партије схватају историјски моменат у коме живимо, те да ћемо бар ми у Република Српској знати одговорити бремену времена, односно, да ћемо сви прихватити спасоносну политику ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и подржати саборне зелене као родоначелнике квалитетних промјена у Српској.

Да ћемо као Република, све кроз стратешко опредјељење ка еколошкој држави и зеленој економији покренути точак историје у правом смјеру.

Да ћемо после избора преко зелених у законодавној и извршној власти Републике Српске покренути четири стратешке привредне гране из програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА (енергетика, пољопривреда, дрвна индустрија и туризам).

Да ћемо прилагодити образовање потребама стратешких грана привреде и обезбједити велика средства из фондова ЕУ, свјетских еколошких фондација и снажних европских држава појединачно, све преко програмских партнера, у Бриселу и Стразбуру МЕГА утицајног ЕГП-савеза зелених Европе, те да ћемо их као програмске савезнике "искористити" за афирмацију Републике Српске и дејтонске БиХ.

П.С. Порука за оне који ће да одлучују о будућности Републике Српске: "не смијем ни помислити шта би било да Република Српска пропусти ову авангардну причу, односно, да српски народ као своју шансу не искористи последњу неизраубовану политичку и програмску причу, причу саборних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, а да у Федерацији отворени противници Републике Српске "погурају" зелене БиХ"Оставите одговор