Симић из Доњецка, преко Херсона, избио на обалу Црног мора (ВИДЕО)

Пут ме је одвео на југоисток од града Херсона и касно у ноћ сам стигао на Крим. Имао сам и раније прилику да идем у овом правцу, али тек сад сам се одлучио. Са једне стране давно ми је истекао мјесец дана боравка у ДНР, што је мањи и рјешив проблем, у односу на то што сам желио да у пракси прођем копненом везом коју је Русија војно остварила са полуострвом, каже Дани(ј)ел Симић.

недеља, 22 маја, 2022 / 11:04

-Колико год тога можете читати о неком мјесту, или вам неко говори из непосредног искуства, опет је то другачије обавјештавање када се негдје нађете физички. Једна од ствари која ме је изненадила, јесте да моја руска картица коју сам набавио у Москви, овдје ради у ромингу. Чак ни жељезничка компанија која вози у правцу главног града Русије није јединствена са оном из Русије. То ће рећи да су компаније из остатка Русије, из разлога што су се многе од њих котирале на међународним берзама, бојале санкција Запада у овом случају. То је нешто што ће овај потпуни економски рат ЕУ и САД против Русије сасвим сигурно измјенити и слободно можемо рећи да ће једна од посљедица њега, бити потпуна интеграција Крима у економско-политички систем Руске Федерације.

Напоран, цјелодневни пут који сам прешао, имао је станицу у граду Скадовску, гдје сам изашао на обалу Црног мора и увидио да као неко ко је дошао овдје у зимској јакни и чизмама, имам сасвим неодговарајућу народну ношњу за ово доба године. А посебно за овај дио свијета.

Од Садовска, па све до границе са Русијом, која је ту постављена 2022. године. Ишао сам паралелно уз Кримски канал, којим сада тече вода и простиру се поља пшенице, јечма, уљане репице. Са његове обе стране распоређена је опрема за наводњавање, а обзиром да је вода Каховском браном одвојена са ријеке Дњепар сада у прилици да стигне на Крим, Русија ће сигурно повећати производњу хране у времену кад остатак свијета страхује од глади.

Из неког разлога, нијесам још нашао ни једну вјетроелектрану, која ради у овим подручјима Украјине које је заузела руска војска.

Крајолик је убитачна равница. Равнија него у Донбасу, гдје је помало таласаста, односно брежуљкаста степа. До границе нема блокпостова, као на правцу од Херсона до Садовска. Просто се на раскрсницама налазе бункери, на којима је руска застава. На неким застава јединица Црвене Армије, а некад и застава са грбом Совјетског Савеза. Не мислим на срп и чекић, већ грб са планетом земљом. Између подручја која је Русија војно заузела у Украјини и Крима којег је присајединила 2014. године, налази се граница. На њој чека километарски дугачак низ камиона и аутомобила.

Када сам долазио у Донбас, прешао сам границу Русије и ДНР, са двије граничне контроле. А сада сам прешао границу, гдје су са обе стране руски полицајци. С једне стране војна полиција, а са друге стране редовна гранична полиција Русије. И пасошка контрола је била само једна, свједочи Симић.

Размјена или денацификација, питање је сад?

Симић је говорио и на тему заузете фабрике Азовстаљ, те тренутачном стању на ратишту у Донбасу:

-На подручју металуршког комбината Азовстаљ, могло би бити још сакривених украјинских војника, тако да се наставља са провјерама објеката, изјавио је Денис Пушилин, предсједник ДНР. Он је такође изјавио да је неизбјежан суд за Азовце, јер је то, како је казао, "жеља грађана и јавности".

Владимир Зеленски, предсједник Украјине, опет инсистира на томе да ће доћи до размјене посљедњих становника Азовстаља. То изазива велики немир код људи који мене окружују, што ће рећи да настављамо ратом терминима. С једне стране ту је "евакуација", а са друге видимо кадрове да је у питању "предаја". Помиње се и размјена одређеног броја њих за држављанина Украјине, тамошњег политичара Виктора Медведчука, којег је ухапсила Служба Безбједности Украјине, још прије него је Зеленски потписао указ да се забрањују све проруске партије.

Одавде је Леонид Слуцки, предсједник спољнополитичког комитета Думе и насљедник Владимира Жириновског на челу ЛДПР. Који се налази у службеној посјети ДНР и ЛНР, додавши да ће га рјешавати компетентни људи у Москви, али да он сматра да је неопходан суд за припаднике батаљона Азов.

Изјава Леонида Слуцког, којег сам имао прилику упознати 2020. године, покренуо је питање размјене Медведчука, наишла је на озбиљну осуду у јавности, а и у самој Москви. Популарни водитељ Владимир Соловјев, жестоко је осудио ову изјаву и замолио га да више ништа не говори. Овог водитеља не треба мјешати са Србима много познатијим Владимиром Генадијевичем Соловјевом, предсједником Савеза новинара Русије, дакле у питању друга особа, Владимир Рудолфович Соловјев, новинар руске државне телевизије. На овом примјеру, поготово у многољудној земљи, показује се значај онога што Руси називају "очество", односно презиме по имену оца, поред оног што зову "фамилија", односно породичног презимена.

Иначе, ово је питање у којем ће се огледати чврстина Русије по питању на почетку сукоба прокламоване жеље за демилитаризацијом и денацификацијом Украјине, при чему размјена најекстремнијих милитаната и нациста се баш не уклапа у тај наратив.

Зеленски објавио да војска под његовом командом броји 700.000 људи. Што је у том случају војна катастрофа Украјине, јер је Русија направила досадашњи територијални и други резултат са бројем војника који не прелази 200, мада постоје процјене да се радило највише о 150 хиљада, без НМ ДНР и ЛНР, рекао је између осталог Симић, гостујући у Јутарњем програму РТРС.Оставите одговор