Нетањаху једва чека да сарађује са Џоном Керијем

Израелски премијер Бењамин Нетањаху поздравио је синоћ постављење свог личног пријатеља Џона Керија за америчког државног секретара, описавши га као познатог присталицу безбједности Израела. „Честитам Џону Керију што је изабран на положај државног секретара САД. Кери је врло искусан и зна се да подржава безбједност Израела”, навео је Нетањаху у саопштењу. Израелски премијер је, међутим, […]

недеља, децембар 23, 2012 / 10:28

Израелски премијер Бењамин Нетањаху поздравио је синоћ постављење свог личног пријатеља Џона Керија за америчког државног секретара, описавши га као познатог присталицу безбједности Израела.

„Честитам Џону Керију што је изабран на положај државног секретара САД. Кери је врло искусан и зна се да подржава безбједност Израела”, навео је Нетањаху у саопштењу.

Израелски премијер је, међутим, оћутао да Кери није ништа мање критичан од своје претходнице Хилари Клинтон у односу према израелској политици ширења јеврејских насеља на окупираној Западној обали.

Ројтерс подсећа да је Кери у Сенату рекао да нова насеља „подривају могућност за дводржавно рјешење” и да се очекује да ће се он, између осталог, бавити покушајима обнове израелско-палестинског мировног процеса.

Нетањаху је тако коментару на постављење Керија дао само личну ноту.

„Џон Кери и ја смо пријатељи много година и ја јако поштујем чињеницу да је прије пола године, након смрти мог оца, дошао да ме посјети током жалости. Једва чекам да сарађујем с њим”, додао је израелски премијер чији су односи с америчким предсједником Бараком Обамом често били затегнути.

Нетањаху је синоћ, такође, уперио прст на палестинског предсједника Махмуда Абаса када су га у интервјуу за други канал израелске телевизије питали о мировном процесу.

„Требало би да питате њега зашто одбија да преговара”, рекао је Нетањаху.

У одговору на критике међународне заједнице због најаве изградње нових домова за Јевреје на окупираној Западној обали и у анектираном источном Јерусалиму он је истако да ће Израел наставити да гради у Јерусалиму јер је, како каже, „то је наше право”.

Такође се осврнуо на предстојеће изборе 22. јануара, упитавши: „Да ли знате ко ће обратити пажњу на изборне резултате” и сам одговоривши: (ирански председник) Ахмединежад , ( лидер либанског Хезболаха) Насралах и ( лидер Хамаса) Машал .

„Они ће чекати да се биралишта затворе и да се резултати објаве. Желеће да знају да ли је премијер ојачан или ослабљен”, рекао је Нетањаху.0 КОМЕНТАРА

  1. A, gdje li je onaj koji nam maznu milione ? Nesretni Liberman. Šta li je naših puuuustih miliona njemu otišlo za lobiranje predsjednika esenesdea, tzv predsjednika republike? I ujeo vuk magarca. Sve što smo vidjeli je fotografisanje njegovo sa Natanjahuom i dvominutni sastanak sa njim. Gdje su oni komentatori, ex i biger koji su prognozirali sjajnu ekonomsku saradnju sa Izraelom? Sada moraju smanjivati plate učiteljima i policiji da nadoknadimo barem djelić od onoga što je otišlo raznim libermanima.A, predlagao sam da otpusti stogodišnjake koji su nam odnijeli stotine miliona i da postavi za savjetnike momke sa Frontala. Besplatno bi bitangu savjetovali, ali bitanga je imala za cilj propast našu i naše RS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *