Нетањаху и Ликуд против Врховног суда Израела

Израел је данас доспио на ивицу уставне кризе јер су водећи чланови конзервативне партије Ликуд премијера Израела Бењамина Нетањахуа апеловали на партијске колеге и предсједника парламента да се супротстави наредби Врховног суда да се гласа о његовом насљеднику.

уторак, 24 марта, 2020 / 20:00

Предсједник Кнесета Јули Еделштајн из Ликуда је прошле недјеље суспендовао парламентарну активност позивајући се на процедурална питања и ограничења великих скупова због ширења заразе корона вирусом.

Еделштајн је јуче одбацио позив суда да образложи одлагање функционисања Кнесета.

Судија Врховног суда Естер Хајут је одговорила да се до сриједе одобри гласање и упозорила да "наставак одбијања да се гласа у пленуму Кнесета о изборима сталног предсједника подрива основе демократског процеса".

Чак и послије те наредбе најмање два министра из Ликуда, укључујући привременог министра правде, позвали су Еделштајна да јој се супротстави јер то сматрају судским ударом против изабраних израелских званичника.

Министар Јаир Левин рекао је да суд гази принципе подјеле власти и да ствара анархију, те да поступа као да посједује државу.

Такав развој догађаја показује да се продубљују неслагања Нетањахуових присталица и противника након трећих парламентарних избора за мање од годину дана на којима није било јасног побједника, и низа ванредних мјера предузетих да се заустави ширење заразе.

Опозициони савез партија центра Плаво и бијело има тијесну већину у новоизабраном парламенту и сматра да то тијело мора наставити да функционише у кризно вријеме како би се обезбједила контрола владе.

Тај савез оптужује Нетањахуа и његову прелазну владу да уводе недемократске мјере и користе их као покриће да остану на власти.

Нетањаху је већ успио да му се одложи суђење због оптужби за корупцију заказано за 17. март и одобрио електронско надгледање израелских грађана, што је потез без преседана.

И поред забринутости због епидемије Израелци су изашли на улице да протестују против напада на демократују.

Очекује се да ће Савез плаво и бијело, бившег команданта израелске војске Бенија Ганца, изабрати новог председника парламента и искористити парламентарну већину за усвајање закона којим би се спријечило да Нетањаху убудуће буде премијер.

Број заражених корона вирусом у Израелу нагло расте и више од 1.650 људи тестирано је позитивно, па се страхује се да ће здравствени систем бити преоптерећен.

Једна особа је преминула, а 31 је у озбиљном стању.

На окупираној Западној обали откривено је 58 случајева заразе, а 17 пацијената се опоравило.