Нема централизације БиХ

Замјеник помоћника америчког државног секретара Томас Кантримен изјавио је да је оптимиста да ће власт на нивоу БиХ, када буде формирана, бити у стању да доноси одлуке и прави компромисе неопходне како би се држава кретала напријед, како би БиХ постала функционалнија, али не и више централизована. "Дакле – функционалнија, са два снажна ентитета способна […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 19:25

Замјеник помоћника америчког државног секретара Томас Кантримен изјавио је да је оптимиста да ће власт на нивоу БиХ, када буде формирана, бити у стању да доноси одлуке и прави компромисе неопходне како би се држава кретала напријед, како би БиХ постала функционалнија, али не и више централизована.

"Дакле – функционалнија, са два снажна ентитета способна да обављају власт на своме нивоу", изјавио је Кантримен.

Током боравка у Бриселу протекле седмице, Кантримен је за Радио "Слободна Европа" рекао да су ЕУ и Америка спремне да помогну БиХ у којој желе да виде мање реторике, а више акције свих њених лидера.

"Немам идеално рјешење које би политичким странкама у БиХ помогло да донесу коначну одлуку и формирају владајућу коалицију. Разматрали су различите могућности, а чини ми се да дијелимо са народима у БиХ фрустрацију због чињенице да тај задатак још није извршен", навео је Кантримен.

Он сматра да стварање трећег ентитета не би било рјешење, наводећи да БиХ не треба још комплекснија власт која би имала још више способности да спријечи акцију.

"БиХ треба ефикаснија власт, способна да доноси одлуке", истиче Кантримен.

Кантримен је поновио да Дејтон није само зауставио рат, већ да је ријеч о суштинском садржају споразума који је све до сада БиХ учинио могућом.

"Као и у било којој другој држави на свијету, устав мора доживјети промјене како вријеме одмиче. Међутим, није улога Америке да каже шта у уставу треба да буде замијењено. Ми подржавамо суштински концепт Дејтона, два ентитета са три једнако конститутивна народа. Ако они нађу начина да Устав учине ефикаснијим, тада имају подршку међународне заједнице", навео је амерички дипломата.

Коментаришући тврдње хрватског политичког блока да су Хрвати у БиХ грађани другог реда, Кантримен је рекао да рјешење актуелне ситуације треба тражити у компромису, а да су, у оваквим околностима, "данас у БиХ сви њени становници постали грађани другог реда".

"За БиХ нико споља нема, нити може понудити коначно рјешење, границе ангажовања Вашингтона и Брисела су јасно видљиве, све иза тога је посао домаћих политичких лидера", поручио је Кантримен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *