Неко нас посматра: Земља из угла удаљених галаксија

Кад гледамо звијезде на ноћном небу, ми заправо гледамо у прошлост. Пошто је свјетлости потребно много времена да пређе огромна беспућа свемира, сваки небески објекат који посматрамо видимо онако како је изгледао у давнини. Али како изгледа Земља, посматрана с тих удаљених дестинација?

четвртак, 21 септембра, 2017 / 12:09

Представљамо вам Земљу, онако како би је видјели ванземаљци, када би, неким чудом, живјели на неким од одредишта у космосу. То ће вам заиста пружити нову перспективу о величини свемира:

ГН-з11
Ријеч је о најудаљенијој галаксији познатој човјеку, која је од Земље удаљена 13,4 милијарде свјетлосних година. Земља из њене перспективе још не постоји, а први пут ће моћи да се наслуте њени примитивни обриси за око девет милијарди година.

МАЦС Ј0416
Ријеч је о галактичком јату удаљеном 4,5 милијарди свјетлосних година. До њега је тек дошла слика Земље у коју удара велико тијело и ствара Мјесец. Срећом, прва жива створења неће се појавити за још милијарду година, па ниједна животиња није повријеђена у овом космичком догађају.

СН2009
Ово је супернова у галаксији НГЦ 4487, удаљеној 70 милиона свјетлосних година. Ако би неко сада посматрао Земљу са те супернове, видео би тираносаурус рекса како терорише мање звјери широм Сјеверне Америке и мноштво малих сисара који чекају свој ред да завладају планетом.

Андромеда
Ово је Земљи најближа галаксија, иако је удаљена 2,5 милиона свјетлосних година. Посматрано из ове перспективе, на Земљи древни преци људи уче да користе оруђа. Хомо хабилис реже месо оштрим камењем, хода на двије ноге и има већи мозак од својих претходника.

Бетелгез
Бетелгез је звијезда у сазвјежђу Орион удаљена 642 свјетлосне године од Земље. Гледано с ове звијезде, средњовјековна Европа бори се са кугом, а Британија и Француска играју крваву игру престола у Стогодишњем рату.

Трапист-1
Ријеч је о потенцијално настањивом систему од седам планета, удаљеном од нас око 39 свјетлосних година. Кад би нас неко са Траписта посматрао, видио би планету на којој је Шведска једина држава која је забранила спрејеве са аеросолима, Американци ђускају уз диско музику, рађа се прва беба зачета ин витро оплодњом, а Спаце Инвадерс се бесомучно игра на аркадама.Оставите одговор