Нејмар откупио сам себе: Прешао у Париз као насјскупљи фудбалер икада

Крилни нападач Барселоне Нејмар да Силва потписао је уговор са Пари Сен Жерменом и постао најскупљи играч у историји!

петак, 4 августа, 2017 / 21:36

Сјајни Бразилац је после доста компликација током дана, али и претходних мјесеци, потписао петогодишњи уговор и оборио рекорд Пола Погбе, кога је Манчестер Јунајтед прошлог љета платио Јувентусу 105 милиона.

Капитен Бразила ће у Паризу зарађивати невјероватних 45 милиона евра годишње, односно 3,75 милиона еура мјесечно или 865.000 недељно, што је 123.626 дневно или 5.151 на сат, тачније 85 еура по минуту.

"Срећан сам што сам постао члан ПСЖ. Желим да помогнем клубу да освоји титуле које жели, то ми је највећа мотивација и учинићу све да обрадујем навијаче", изјавио је Нејмар за званични сајт Парижана.

Раније током дана, шпанска Ла Лига одбила је понуду ПСЖ и најавила поступак против ‘Светаца’ због кршења правила УЕФА Финансијског фер-плеја (ФФП), иако нема легалних основа за то, да би стигао експресан одговор француске Лиге 1 – са захтјевом да УЕФА моментално одобри прелазак Нејмара.

Недуго затим, и Барселона је објавила саопштење у ком се наводи да је споменута клаузула исплаћена, после чега је и дефитинитивно било јасно да је посао закључен.

Износ  "откупа" уплатили су Нејмарови правни заступници, да би се заобишле перипетије око кршења финансијско фер плеја, који ограничава клубовима "неспортска улагања" у екипу. Барселона је прво одбила овакав аранжман, иако је сама зацијенила Нејмара на "неспортски износ" тврдећи да иза Нејмарове уплате стоји катарски капитал који се заобилазним путем упумпава у Пари сен Жермен.

Уз силно одушевљење медија новим рекордом, у други план се гура то да је европском фудбалу потребно уређење финансијског дијела, рецимо на начин на који је то урађено у НБА лиги, гдје постоји ограничење колико клуб може укупно да издвоји за плате ирача.