Неформирање власти изазива злоупотребе

БАЊА ЛУКА – Сектори одбране и безбједности БиХ мјесецима су без парламентарног надзора, а одуговлачење процеса формирања власти идеално је за разне злоупотребе у овим, веома осјетљивим областима. Ово је изјавио члан парламентарне Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у прошлом сазиву парламента, Славко Јовичић. Јовичић је нагласио да је и у нормалним […]

понедељак, 21 фебруара, 2011 / 09:22

БАЊА ЛУКА – Сектори одбране и безбједности БиХ мјесецима су без парламентарног надзора, а одуговлачење процеса формирања власти идеално је за разне злоупотребе у овим, веома осјетљивим областима.

Ово је изјавио члан парламентарне Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у прошлом сазиву парламента, Славко Јовичић.

Јовичић је нагласио да је и у нормалним околностима тешко надзирати област каква је безбједност, јер се у том сегменту не може правити једномјесечни, полугодишњи или чак и годишњи план рада због чињенице да увијек постоји фактор изненађења и неочекиваних догађаја.

"Ситуација је прилично чудна и убијеђен сам да су овај `безваздушни` простор већ искористили они којима злоупотребе и разноразне махинације нису стран појам. Нове власти нема ни на видику, стара је још ту, нико никог не контролише, нико ником не полаже рачуне, а највише испаштају грађани", рекао је Јовичић.

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ у старом сазиву Мирко Околић упозорио је да вакуум простор у БиХ појединци итекако добро користе, што се најбоље може видјети на терену.

"Крађа оружја и муниције из касарне у Бусовачи и ометање процеса продаје авиона МИГ 29 само су неки од примјера злоупотребе чињенице да над сектором одбране већ неко вријеме нема квалитетног надзора, па су појединци у Министарству одбране БиХ узели себи за право да раде по свом нахођењу", сматра Околић.

Са његовим мишљењем сагласан је и предсједавајући Заједничке парламентарне комисије за одбрану и безбједност БиХ у прошлом сазиву Бранко Зрно који каже да су, без обзира на одређене ограничавајуће факторе, комисије урадиле добар посао у претходном периоду, те да су правовремено реаговале на све важније догађаје који су се, на било који начин, тицали БиХ и њеног безбједносног система.Оставите одговор